Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.05.2010.
21:46
Srna A

RS: Bez metadona u zatvorima

Zavisnicima o drogama, kojima je radi odvikavanja neophodan metadon, ova terapija nije dostupna u zatvorima i kazneno-popravnim zavodima u Republici Srpskoj.

U Ministarstvu pravde RS je "Večernjim novostima" potvrđeno da se metadonska terapija ne primenjuje ni u jednoj kazneno - popravnoj ustanovi u RS, uz objašnjenje da ovaj vid terapije ne podrazumeva samo davanje metadona, već i celi spektar primene ostalih pratećih mera i postupaka odgovarajućih stručnjaka.

U resornom ministarstvu ističu da svi osuđenici koji se nalaze na izdržavanju kazne ostvaruju besplatnu zdravstvenu zaštitu na osnovu Zakona o izvršenju krivičnih sankcija RS, a ako za lečenje određenih bolesti zatvorska ustanova ne može da pruži odgovarajuću zdravstvenu zaštitu, osuđenik se upućuje u drugu ustanovu.

Nacionalni koordinator za bolesti zavisnosti i psihijatar na Klinici za psihijatriju Banjaluka Tatjana Maglov ističe da ni sve zdravstvene ustanove u RS ne provode metadonsku terapiju i da zato ni zatvori nisu obavezni da je uvode.

Ona kaže da se u RS ova terapija sprovodi na Psihijatrijskoj klinici u Banjaluci i u Doboju, a do sada najveći broj zavisnika na ovoj terapiji bio je u Banjaluci.

Lekar u KPZ u Banjaluci Jelena Zmijanjac potvrđuje da metadonska terapija nije dostupna u zidinama zatvora, ali smatra da i pored toga zavisnici u KPZ "Tunjice" ipak nisu uskraćeni za lečenje time što u zatvoru ne mogu da prime metadon.

"Ukoliko je osuđeniku koji je zavisnik potrebno kliničko lečenje on se upućuje na sudsko odeljenje Psihijatrijske klinike na Sokocu", kaže Zmijanjac.

Zmijanjac je potvrdila da u KPZ "Tunjice" do sada nije bilo zatvorenika koji su upućivani na metadonsku terapiju, ali smatra da je potrebno obezbediti slične uslove za lečenje osuđenih zavisnika i u Banjaluci.

"Zatvor je ustanova za izdržavanje kazne, a ne ustanova za odvikavanje i lečenje od narkomanije! Nadležni sud ima mogućnost da za zavisnike o drogama, koji su počinili krivično delo, izrekne meru obaveznog lečenja u psihijatrijskoj ustanovi ili komuni", naglašava Zmijanjac.

Prema specijalnom izveštaju Ombudsmana BiH u septembru 2009. godine, ocenjeno je da je bezbednost i zdravstvena zaštita u kazneno - popravnim ustanovama u RS loša, kao i da se droga rastura između osuđenika.

U skoro svim zavodima otkriveni su slučajevi da se droga skriva u predmetima ili hrani koja se dostavlja zatvorenicima i to otkrivanje se izvršava samo običnim vizuelnim pregledom te pregledom zatvorenika koji se vraćaju sa korišćenja pogodnosti.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online