Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.05.2010.
18:41
Tanjug A

Hag: "Karadžiću, vi i vaši ste gađali i unesrećili decu"

Bivša glavna medicinska sestra dečje hirurgije u bolnici "Koševo" Fatima Zainović u Sarajevu izjavila je u sredu na suđenju nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću da je većina dece koja su tokom rata u BiH lečena u toj bolnici zadobila povrede od granata ili snajperskih pušaka.

Radovan Karadžić
 

"Neka deca su bila pogođena fosfornim granatama, onim koje stvaraju opekotine, a neka od ekspolozija plina... Iako je prošlo dosta vremena i nečega se verovatno ne mogu setiti, sva ta deca su i dalje pored mene", izjavila je Zainovićeva svedočeći u Haškom tribunalu .

Prema njenim rečima, kako je odmicao rat na kliniku je dolazilo sve više dece sa sve težim povredama. Ona je zabeležila prijem 331 deteta koje se lečilo u toj bolnici.

"Deca su bila preplašena i pod traumama od snajperista i granatiranja. Bila su pod traumom pre svega od povreda, pa onda dok su ležala u bolnici, tokom granatiranja skakali bi na svaku granatu, od straha su mokrila u krevetu iako to nisu činili pre toga, plakala su i tražila zaštitu od sestara", navela je Zainovićeva.

Prema njenim rečima, bilo je teško raditi u tim uslovima dok granate padaju na sve strane.

"Najteže je bilo kada je bolničko osoblje nepokretnu decu moralo da odvodi u podrumske prostorije, bilo u sred dana ili noći zbog jakog granatiranja", navela je ona.

Privatni dnevnik

Tužilaštvo je sudu predočilo privatni dnevnik Zainovićeve u kome je tokom rata zapisivala imena dece koja su se lečila kod nje, njihove lične podatke, povrede koje su zadobili i gde, dijagnoze kao i datume kada su primljena i kada otpuštena sa lečenja.

Pored toga upisivala je i lična zapažanja i osećanja jer, kako je navela, svako dete je nosilo neku svoju priču o delu života u kom mu se desila nesreća.

Ona je ispričala da je osim tog dnevnika, koji je uvršćen kao dokaz protiv Karadžića koji se tereti za genocid i etničko čišćenje muslimana iz BIH, kao glavna sestra vodila je i izveštaj koji je išao u administrativnu kancelariju.

Tužilaštvo je posebno insistiralo da ova svedokinja potvrdi datume upisa prijema dece, a koji se polkapaju sa granatiranjem pijace na "Markalama".

Nekadašnji predsednik Republike Srpske negodovao je zbog sugestivnih pitanja tužilaštva koje je insistiralo da medicinska sestra govori o prihiološkom stanju dece, ukazujući da za to nije kvalifikovana, ali je sudsko veće odbilo njegov prigovor.


"Drago mi je što ste u sudnici"

Kada je Karadžić preuzeo ispitivanje svedokinje i pozdravio je, Zainovićeva mu je odgovorila:

"Dobar dan gospodine Karadžiću, drago mi je da vas vidim u ovoj sudnici".

On je podsetio svedokinju da je bio prijatelj sa njenim suprugom pre rata što je ona potvrdila.

Svedokinja je odgovorajući na pitanja Karadžića navela da su srpski lekari i osoblje bolnicu počeli da napušaju kad je rat počeo, "jedan po jedan", dok su medicinske sestre po dve Hrvatice i sve Srpkinje ostale na poslu do kraja rata.

"Preko 250 srpskih doktora otišli su iz Sarajeva na Pale pod vašim pritiskom" kazala je ona i zamolila Karadžića da je ne zamara s pitanjima ko je gde i zašto otišao, jer je kako je rekla, došla u Hag da kaže "koliko ste dece unesrećili i gađali vi i vaši".

Suđenje se nastavlja u četvrtak saslušanjem svedoka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online