Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.05.2010.
12:00
M. Đurić - Vesti A

Ni na sudu nema pravde za Srbe

Zagrebački advokat Luka Šušak već godinama vodi niz sudskih sporova u kojima država preko državnog tužilaštva podiže optužnice protiv građana srpske nacionalnosti zbog ratnih zločina, kao i sporova u kojima Srbi iz Hrvatske tuže državu tražeći naknadu za ubistva svojih bližnjih ili uništavanja imovine.

Teško od novčane naknade: Luka Šušak

- Mislim da trenutno imamo veći problem s optužnicama nego s presudama. Optužnice su podignute još za vreme devedesetih godina.

Mnoge od njih sastavljene su amaterski, a jedini cilj bio im je progon građana srpske nacionalnosti. S druge strane, optužnice zbog zločina s hrvatske strane se ne podižu, osim u retkim slučajevima - tvrdi Šušak.


On za "Vesti" posebno ističe problem naplate ratne odštete i naknade za ubistva svojih najmilijih, tvrdeći da je tu najčešće - gotovo po pravilu - reč o nameri iza koje stoje ideološki razlozi.


- Pogledajte primer zločina u Paulin Dvoru. Županijski državni tužilac u Osijeku u optužnici tvrdi da su dva pripadnika Hrvatske vojske počinili zločin. Međutim, opštinski državni tužioci, niži po hijerarhiji, tvrde u parničnim postupcima da je u pitanju ratna šteta ili da se radi o zastarelosti ili da su se zločini desili u vreme i na prostoru gde se vodio rat. Dakle, isti državni organ ima različite stavove - kaže Šušak.


Takođe, Luka Šušak zastupa brojne srpske potomke likvidiranih srpskih civila u Sisku 1991. godine.


- Ne možemo da ostvarimo pravo na naknadu štete, premda je poznato da su ubistva u Sisku rađena sistematski i po istom obrascu što najbolje zna Đuro Brodarac koji je 1991. bio šef policije u Sisku. U tom slučaju, kao i u zapadnoj Slavoniji, ima dosta elemenata i za sud u Hagu. Po mnogim gradovima građani su izvlačeni i stanova i likvidirani. Međutim, niko ne postavlja pitanje, niti je iko zainteresovan što se ti zločini još uvek ne procesuiraju - kaže sagovornik "Vesti".


Šušak tvrdi da u poslednje vreme nailaze na spregu policije, suda i državnog tužilaštva.
- Nakon podnošenja zahteva za mirno rešenje spora za naknadu štete koji stranka traži zbog najmilijih koji su ubijeni, po zahtevu državnog tužioca policija ispituje svedoke i tužitelje u predmetu, pa se mnogi nalaze u strahu i odustaju od tužbe ili svedočenja - kaže Luka Šušak.

Pravo na odštetu

 

Luka Šušak kaže da pravo na odštetu od države Hrvatske zbog gubitka člana porodice imaju svi oni kojima su ubijeni roditelji, deca ili supružnici. On kaže da država, recimo, nagodbom za ubijene roditelje ili za gubitak deteta isplaćuje najviše 200.000 kuna blizu (29.000 evra). A kad je reč o srušenim kućama, odšteta se može isplatiti samo onim Srbima koji nisu procesuirani za ratni zločin, a procesuiranih je oko 4.000.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online