Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 23.06.2015.
14:14
Tanjug A

Dodik: Bosanski jezik ne postoji, ne namećite ga!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da ne postoji bosanski jezik, da to ne piše ni u entitetskom Ustavu, odnosno da odluka o bosanskom jeziku nigde ne postoji.

Tanjug
Nema ništa protiv da Bošnjaci pričaju i zovu svoj jezik kako žele, ali da ga ne mogu nametati nekom drugom: Dodik

- Bošnjački narod je odluku da je to njihov jezik doneo unilateralno - naveo je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Entitetski predsednik je naveo da nema ništa protiv da Bošnjaci pričaju i zovu svoj jezik kako žele, ali da ga ne mogu nametati nekom drugom. Zbog toga, poručio je, nema potrebe da se bilo ko ljuti, prenela je Fena.

Inače, predstavnici Ministarstva prosvete i kulture RS tvrde da su škole u tom bosanskohercegovačkom entitetu, uvodeći bošnjačkim učenicima u đačke knjižice "bošnjački jezik", umesto ranijeg termina "bosanski jezik", postupile na osnovu Ustava RS "poštujući tvorbena pravila srpskog jezika".

U Ustavu RS eksplicitno je utvrđeno:

"Službeni jezici Republike Srpske su: jezik srpskog naroda, jezik hrvatskog naroda i jezik bošnjačkog naroda", navode iz entitetskog resornog ministarstva u odgovoru na pitanje Fene kako to da su đaci učili iz udžbenika "bosanskog jezika", a u đačke knjižice im je zaveden "bošnjački jezik".

- Prema tvorbenim pravilima srpskog jezika od srpski narod izvodi se ekvivalentan naziv srpski jezik, od hrvatski narod izvodi se ekvivalentan naziv hvatski jezik, a od bošnjački narod moguće je jedino izvesti naziv bošnjački jezik, a nikako nije moguće izvesti naziv bosanski jezik - stoji u odgovoru Ministarstva.

"Rezoluciji o Srebrenici ne donosi ništa dobro BiH"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će neredne sedmice pozvati na konsultacije sve odgovorne nosioce vlasti u RS i predstavnike Srba u bosanskohercegovačkim institucijama o rezoluciji o Srebrenici, za koju je ponovio da je neprihvatljiva i ne doprinosi pomirenju u BiH.

Rekao je da će obaviti konsultacije i sa političkim stranakama jer, kako je rekao, predložena rezolucija Velike Bitanije u kojoj se osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici, ne donosi ništa dobro BiH.

Entitetski predsednik očekuje da se sa predstavnicima Srba u vlasti BiH postigne dogovor da bi se o neprihvatljivosti te rezolucije obavestio i generalni sekretar UN-a.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.06.2015. 17:33
Муслимани из Босне шта су били ваши прадедови .Били су Срби .муслимани зашто се ваше презиме завршава на ИЋ .Волите турску заставу а нико од вас незна турски језик .Ко је написао вашу азбуку .Јао Срби издали сте своју веру да вас је срамота .
Utorak 23.06.2015. 19:49
Znaju oni da pricaju srpski!!Samo sto oni negiraju,grozno je kad cujes nekog Talibana kako prica,ko da prica na japanskom!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online