Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 18.06.2015.
11:12
Tanjug A

Hrvat, predlagač rezolucije: Ja sam prijatelj Srbije

Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu Ivan Jakovčić, predlagač rezolucije o Srebrenici, tvrdi da u vezi sa tim predlogom nema zakulisnih igara.

wikimedia.org
Prijatelj Srba: Ivan Jakovčić

On je dodao da je on deklarisani prijatelj Srbije.

Jakovčić iz Grupe Saveza liberala i demokrata (ALDE) za Evropu inicirao je predlog rezolucije u Srebrenici koji bi trebalo da se nađe na dnevnom redu, koja će biti održana uoči obeležavanja godišnjice od zločina u Srebrenici.

Nekadašnji hrvatski ministar evropskih integracija kaže da je predlog rezolucije nasavak njegovog 25-godišnjeg političkog rada sa željom da se Balkan pretvori u područje mira i prosperiteta.

- Nema nikakvih zakulisanih političkih igara iza ove inicijative. To je samo nastavak mog 25-godišnjeg političkog rada sa željom da se Balkan pretvori u područje mira i prosperiteta. Sa velikom željom da se svi narodi na Balkanu napokon pomire i okrenu budućnosti - rekao je Jakovčić.

Objašnjava da predlog rezolucije sadrži "jasnu osudu genocida i izražava osećaj tuge" prema svim stradalnicima i svim ljudima koji još uvek pate zbog srebreničke tragedije.

- Takođe, ističemo kako je previše nevinih i nedužnih žrtava nepravedno stradalo na svim zaraćenim stranama. Međutim, ono što je na neki način novo je poziv na otvaranje evropske perspektive svih zemalja Zapadnog Balkana, jer mislim da je to najbolji način pomirenja i stvaranja nove osnove za zajednički život. Utoliko pozivam Evropsku komisiju i zemlje članice Evropske unije da se jasno opredele za evropsku budućnost tih zemalja - rekao je Jakovčić za Anadoliju, a prenose bosanski mediji.

Evropski parlament je već usvojio dve rezolucije o Srebrenici.

Jakovčić je rekao kako se predlog nove rezolucije naslanja na Rezoluciju usvojenu 2009. godine, ali da je naglasak u ovom predlogu na potrebi da se zemljama Zapadnog Balkana "zaista omogući istinska i iskrena proevropska budućnost".

- Verujem da će sve zemlje jugoistočne Evrope postati članice Evropske unije i da će vodeći političari otvoriti evropsku perspektivu svojim građanima, a ne ostaviti ih u crnilu balkanske istorije - rekao je Jakovčić.

Jakovčić koji za sebe kaže da je dokazani prijtelj Srbije, objašnjava da je "politički prijatelj mnogih građana srpske nacionalnosti u Hrvatskoj", kao i da je mnogima pomogao u najgore vreme proteklih ratova.

Danas je kaže i član grupe Prijatelja Srbije u Evropskom parlamentu i učiniće da pomogne Srbiji na njenom evropskom putu.

- Već sam rekao i želim ponoviti: uveren sam da baš ja i još neke kolege i koleginice iz Hrvatske mogu najviše i vrlo verodostojno pomoći zemljama Zapadnog Balkana. Pogotovo Srbiji - rekao je Jakovčić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.06.2015. 12:07
Sa takvim Prijateljima ne terba nam Neprijatelji!!
Četvrtak 18.06.2015. 11:15
Ma bitno da je Vucic stalozen i dostojanstven ...
Četvrtak 18.06.2015. 11:30
Objašnjava da predlog rezolucije sadrži "jasnu osudu genocida i izražava osećaj tuge" prema svim stradalnicima i svim ljudima koji još uvek pate zbog srebreničke tragedije....dobro "prijatelju", a gdje su u toj rezoluciji i pomirenju srpske žrtve ! Kako se možemo pomiriti ako spominjemo samo žrtve jedne strane, koje su nastale velikim dijelom možda i iz osvete, a totalno zanemaruju tudje žrtve i to civilne, koje su nastardale od neprijatelja na najgnusniji način ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online