Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.06.2015.
03:41
Vesti A

Dečak iz Hrvatske želi među teroriste

Na području Islamske države nalaze se šestorica hrvatskih državljana, dok se u ukrajinskim jedinicama bori njih osmorica, objavila je HTV izveštaj hrvatske Bezbednosno-obaveštajne agencije (SOA). U tom izveštaju, fokusiranom na stanje bezbednosti u Hrvatskoj i okruženju, navodi se da je Agencija detektovala i maloletnika koji je želeo da se pridruži terorističkim grupama u Siriji i ocenjuje se da je teroristička pretnja na hrvatskoj teritoriji niska. Rizik od terorističkih islamskih organizacija ipak postoji prvenstveno zato što je Hrvatska članica NATO i Evropske unije, procenjuje se u ovom dokumentu.

Više od 4.500 Evropljana se bori na strani Islamske države

U izveštaju se navodi i da većina od šestorice hrvatskih državljana, koji borave na teritoriji Islamske države, nisu živeli u Hrvatskoj, ali ima dvojno državljanstvo. Kako se navodi, na teritoriji Islamske države boravi šestoro hrvatskih državljana, od kojih većina nije živela u Hrvatskoj, ali imaju dvojno državljanstvo.

- Proces radikalizacije odvijao se u inostranstvu odakle su i otišli na teritoriju pod kontrolom ID. Za dve osobe je utvrđeno da su učestvovale u borbenim aktivnostima - piše u izveštaju u kojem se navodi da islamističke grupe u Siriji dnevno objavljuju više od 90.000 poruka na
društvenim mrežama.

"S područja Evrope broj boraca na strani ID popeo se na oko 4.500 - navodi se u izveštaju.
Agencija navodi, takođe, da u Hrvatskoj postoji svega desetak pristalica radikalnog tumačenja islama, a većina njih nisu pobornici terorističkih metoda delovanja", prenela je HTV.

- Procenjujemo da u Hrvatskoj zasad nema direktnih pretnji džihadista ili povratnika po bezbednost građana Hrvatske, ali se ne sme se isključiti moguća pretnja takozvanih "vukova samotnjaka". To su osobe spremne samoinicijativno i samostalno počiniti teroristički napad, bez podrške neke terorističke organizacije, a koju je vrlo teško otkriti - piše u izveštaju.

Kada je reč o ukrajinskom ratištu, tamo se, prema izveštaju SOA, nalazi osam hrvatskih državljana, a u izveštaju se navodi da su "i dalje aktivne organizacije i pristalice četničkih pokreta u državama okruženja ali i šire, pri čemu postoje kontakti prema
istomišljenicima u Hrvatskoj kao i prema ostalim organizacijama i pojedincima s velikosrpskim ideološkim polazištima".

Skrovište za kriminalce

U izveštaju SOA navodi se da kriminalci iz regije koriste hrvatsku teritoriju za skrivanje.
- Takva će situacija i dalje biti pretnja bezbednosti u Hrvatskoj zbog opasnosti od širenja kriminalnih obračuna i sukoba izvan teritorija njihovih matičnih država - piše u izveštaju.


Diplomate kao obaveštajci

SOA otkriva da je Hrvatska izložena obaveštajnom delovanju država koje EU i NATO doživljavaju kao bezbednosnu pretnju ili izazov.
- Obaveštajni predstavnici ovih država pri tome, u pravilu, deluju kao diplomate, ali koriste i druge načine prikrivanja svog stvarnog identiteta. U fokusu im je prikupljanje raznih informacija pa i industrijska špijunaža. U svom radu ove strane službe zloupotrebljavaju hrvatski medijski prostor, pa tako, na primer, nastoje da utiču na javno mnjenje u pogledu uloge NATO i EU u aktivnim kriznim žarištima, predstavljajuci hrvatsku spoljnu politiku i hrvatske saveznike u negativnom svetlu - piše u izveštaju.
 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online