Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.06.2015.
21:30
V. Đokić - Vesti A

Gaji zveri na obali Lima

Gotovo da nema stanovnika Crne Gore koji nije čuo za zoološki vrt mesara Maša Nikšića iz prigradskog naselja Talum kod Berana.

Lična arhiva
Ne može bez životinja: Mašo Nikšić

Na površini od 3.000 kvadrata ograđenoj visokim betonskim zidom nalazi se 500 ptica i životinja o kojima on godinama brine. Najbrojniji su fazani, paunovi, ukrasne koke i patke, golubovi pismonoše, sove, orlovi, psi šarplaninci, jeleni lopatari, vukovi.

U ovaj zoo-vrt navraćaju svi koje put dovede do Berana i prvo obiđu paunove čije se lepote čovek ne može nagledati. Nedavno ga je obišla Gudrun Elizabet Štajnaker, ambasadorka Nemačke u Crnoj Gori i Mašu obećala pomoć. A podršku su obećavali i odgovorni u opštini Berane punih 15 godina.

- Ne živi se od praznih obećanja. Naslušao sam se tih priča. Ali ja ne mogu bez zoološkog vrta. Sve sam u njega uložio - veli Mašo i ističe:

Lična arhiva
Novi stanovnik zoo vrta: Kengur miljenik posetilaca

- Ljubav prema životinjama i pticama nasledio sam od oca koji je svojevremeno u dvorištu naše kuće, u samom centru Berana, držao golubove, fazane i pse s pedigreom. Čim sam završio mesarski zanat i počeo da zarađujem za život kupio sam zemljište pored Lima i na njemu podigao tridesetak kaveza koje sam nastanio pticama. Nabavio sam potom jelene lopatare a onda je sve krenulo spontano. Sve pare trošim na kupovinu životinja i ptica - kaže Nikšić.

Obilazi ih i noću

Mnogo volim životinje i često ih i noću obilazim. Autom od kuće do njih stignem za nekoliko minuta. Krajem maja ove godine obišao sam ih oko ponoći. Video sam da se u jednom od kaveza od bola previja i grči muflon. Pozvao sam veterinara koji mu je dao injekciju i on se vratio u leglo da spava - veli Nikšić.

Lična arhiva
Mašo redovno obilazi i hrani zveri

Nikšić je uspeo da nabavi muflona, kojeg jedino ima na Alpima i psa koji se zove Balkanski lav jer on jedino može da se ravnopravno bori sa vukovima.

-U vrtu se često sretne sa vukom Džonijem kada ih pustim iz kaveza ali se sve završi na kratkom režanju u prolazu. Nije opasna ni mečka Mara koju sam pre desetak godina dobio od ovdašnjih lovaca kada je imala samo mesec dana. Zadojila je šarplaninka koja je u to vreme dojila svoje mlade. Kad obilazim vrt prvo kod nje uđem u kavez i nije joj pravo što to činim, ali kad vidi da sam joj doneo obrok odmah se smiri. Mom dolasku uvek se obraduje 20 pasa šarplaninaca, koji se po ceo dan igraju sa vukom. To zaista treba videti. Bez ovih životinja ne mogu da živim. Zavoleo sam jelene a pogotovo muflone. Angažovao sam i dva radnika koji stanovnike mog vrta hrane i čiste. Uz to sve životinje su vakcinisane - priča Mašo.

Tokom maja navratilo je nekoliko porodica sa decom koje žive u Nemačkoj, Švedskoj i Luksemburgu i bile su oduševljene onim što su videle - kaže Mašo i dodaje:

- Rešio sam da uskoro nabavim još nekoliko životinja. Prikupio sam nešto para ako bude falilo podići ću kredit. Ne žalim što svakog meseca trošim zaradu na hranu stanovnika zoo-vrta.

Borova podrška

Jedan od onih koji dobar deo slobodnog vremena provede obilazeći Mašov zoo-vrt je i Boro Marković iz prigradskog naselja Pešca.
- Mašo je istinski zaljubljenik u životinje i ptice. Znam pouzdano da je sve životinje izuzev mečke kupio. Bukvalno sve što zaradi ulaže u zoo-vrt. Hrani ih po kiši, suncu, snegu. Ništa mu nije teško. Red bi bio da mu opština i država Crna Gora pomognu - kaže Marković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online