Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.06.2015.
15:18
Srna A

Zvono preživelo tri rata, a sad ga ukrali za staro gvožđe

Nepoznati počinioci ukrali su sa pravoslavne crkve u Slatinskom Drenovcu u Hrvatskoj zvono teško oko 120 kilograma, velike kulturne i sakralne vrednosti.

youtube.com/Uroš Popović
Ukradeno zvono sa dva veća činilo divnu muzičku harmoniju (Foto: Ilustracija)

- Zvono je teško 120 kilograma, a zvonik je sav truo, hvala Bogu da nije došlo do urušavanja i da nije niko poginuo. Opraštam počiniocu, voleo bih samo da nam vrati zvono koje ima veliku kulturnu i sakralnu vrednost, pa ne bi trebalo da završi u starom gvožđu - rekao je protojerej-stavrofor Jovan Šaulić, paroh medinački.

Pravoslavna crkva i manastir u Slatinskom Drenovcu imaju bogatu prošlost. Samo selo se pominje već davne 1292. godine. Rezolucijom Bečkog dvora manastir se ukida 6. marta 1775. godine, pa je drenovačka manastirska crkva pretvorena u parohijsku, a keltska zdanja u parohijski dom, navode u Srpskom privrednom društvu "Privrednik" iz Zagreba.

Nekada samo Drenovac, u popisu 1698. godine upisan je kao graničarsko naselje sa četiri domaćinstva pravoslavne vere. Srđa Vukičević, Đuro Marinković, Radosav Prodanović i Krstivoj Bošnjak čuvali su stražu na reci Ilovi, koja je bila tursko-austrijska granica.

U selu su orahovački kaluđeri 1719. na ruševinama stare crkve podigli novu crkvu Svetog Georgija i uz nju manastir. U toj manastirskoj crkvi je 1758. godine Vasilije Romanovič izradio ikonostas koji spada u red najboljih dostignuća pravoslavne ikonografije u Hrvatskoj i Slavoniji.

I danas se sa ulaza mogu videti prozori od ćelija u kojima su nekada spavali monasi. Pored crkve se takođe nalaze i katakombe u kojima su kosti monaha.

Polovinom 18. veka Drenovac je već imao 25 srpskih kuća, a 1991. u selu je bilo oko 300 meštana, većinskog srpskog stanovištva, a danas ih je samo nekoliko desetina.

Crkva je posedovala tri zvona. Srednje i veliko su livena u Mariboru, a malo, ukradeno, je verovatno bilo i najvrednije jer je 1765. godine liveno u Gracu. Ova tri zvona slovila su kao najbolja, jer su zajedno tvorila h-mol harmoniju.

Da je istorija zvona duga govori i zapis da su preživela oba svetska rata zakopana u seniku. Crkva je 1942. rušena prema nalogu ustaša, a Romanovičev ikonostas pred crkvom iscepan i spaljen. Treći put ih je spasio Hrvat J. P. 1991. godine.

Zvona se nalaze na oko 15 metara visokom, oronulom crkvenom tornju. Lopovi su se popeli po starim dotrajalim stepenicama, odsekli konopac sa velikog zvona koje je jedino zvonilo i verovatno pomoću tog konopca spustili zvono.

Crkva u Slatinskom Drenovcu zaštićeni je spomenik kulture Hrvatske.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online