Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 05.06.2015.
12:59
Tanjug A

Haos u najavi? Nezadovoljni Albanci najavili protest 13. juna u Skoplju

Politička kriza u Makedoniji, spori tempo njenog rešavanja i nepoverenje da bi predstojeći sastanak političkih lidera u Briselu mogao da donese nekakvo rešenje, pokrenuli su talas nezadovoljstva kod vanparlamentarne opozicije u albanskom političkom taboru te države. Glas tog revolta će biti izražen 13. juna na svealbanskom protestnom maršu u Skoplju koji je najavio novoformirani politički pokret "Besa".

Tanjug
Talas nezadovoljstva među albanskim političarima u Makedoniji (Foto: Ilustracija)

Svealbanski protestni marš, osim neopozive ostavke pemijera Nikole Gruevskog i lidera partije Albanije DUI Ali Ahmetija, ima i druge zahteve koje je teško rešiti u vreme nacionalne krize, piše makedonska redakcija Radija Dojče Vele.

- Osnovni zahtevi ovog protesta su neopoziva ostavka vlade Nikole Gruevskog i Ali Ahmetija, zbog partizacije države, zloupotrebe institucija, neuspeha na putu integracija i antialbanskog pristupa, ali i politizacije državnih institucija zlostavljanja, neuspeh na putu razvoja i anti pristupa - izjavio je predsednik Koordinacinog saveta tog pokreta Bilal Kasami. On je od lidera SDSM-a Zorana Zaeva zatražio da objavi sve materijale vezane montirane slučajeve, kao što je slučaj "Monstrum" ili će, kazao je, u protinom i njega smatrati za učesnika u prikrivanju zločina.

- Posle objavljenih snimaka i posle neuspeha u odbrani nekakve albanske agende, DUI i DPA više nisu predstavnici Albanaca u Makedoniji i više nemaju mandat da odlucuje o Albancima u bilo kakvim pregovorima - rekao je Kasami.

Na protestima će, kako je najavljeno, Albanci tražiti i da albanski jezik postane službeni jezik na čitavoj teritoriji Makedonije, pravilnu raspodelu budžeta i dogovor oko redefinisanja Makedonije kao zajedničke konsenzualne države Albanaca i Makedonaca.

Činjenica da je, kako se navodi, protestni marš zakazan tri dana posle treće runde pregovora rukovodilaca u Briselu govori o odsustvu nade da bi na njemu moglo da dođe do nekakvog rešenja, a još manje da postoji bilo kakvo poverenje u političke predstavnike Albanaca.

Iz "Bese" su već najavili da će tražiti ostavku svih ministara DUI, pošto do sada nisu bili u stanju da uspešno završe ni jedan proces za koji su bili odgovorni.

Pokret koji se deklariše samo kao inicijator, ali ne i organizator protesta je pozvao ostale albanske politicke stranke - Pokret za reformu u DPA, Nacionalni demokratski preporod, nevladine organizacije, intelektualace, umetnike, novinare i druge javne ličnosti da zajedno formiraju Savet za organizaciju protestnog marša koji će biti održan "pod albanskom zastavom i albanskom himnom."

Analitičar Iseni Saliu kaže da postoji "milion razloga" zbog kojih Albanci u Makedoniji treba da protestuju protiv sadašnje vlade, ali ne samo oni. On je dodao da niko od Albanaca nije pokazao hrabrost da pozove Albance da podrže opozicioni protest 17. maja ali da su se mnogo Albanci spontano priključili protestu, a da bi isto tako i mnogi Makedonci mogli da se, bez ikakvih predrasuda, priključe protestu koji organizuje "Besa", koja očekuje da joj se priključe i druge opozicione stranke i građanske organizacije.

Šteta koju je ova vlada napravila građanima makedonije je mnogo velika i zbog toga treba da bude velik i širok svaki protest protiv njene politike bez obzira na to koja je stranka inicijator ili organizator.

"Besa" je politička partija koja je u poslednjem trenutku otkazala ranije najavljeno učešće na velikom antivladinom protestu 17. maja. Oni su, naime, bili nezadovoljni što je, kako su kazali, Zaev u svojim "medijskim bombama" u okviru projekta "Istina o Makedoniji" poštedeo funkconere DUI-a.

- Iz objavljenih audio snimaka se pokazalo da je za SDSM Vlada samo VMRO-DPMNE a ne i DUI. Za nas je kriminalna Vlada ne samo VMRO-DPMNE već i DUI - reagovao je tada ovaj pokret.

Za sada je izvesno da će "medijske bombe" Zaeva "ćutati" do sledećeg kruga razgovora u Briselu, 10. juna, a da li će posle toga "progovoriti", zavisiće od evetualnog dogovora na sastanku.

Objavljivanje audio snimka za slučaj "Monstrum" je odloženo zbog osetljivosti situacije posle događanja u Kumanovu. Bez obzira na to "Besa" i dalje ostaje okrenuta razrešavanju određenih sudskih presuda koje su dobile epitet "kontroverzni" ili "politicki montirani" slučajevi.

Inače, pokret "Besa" je registrovan pocetkom aprila ove godine kada je dobio sudsko rešenje o upisu u registar političkih organizacija Republike Makedonije kao politički pokret albanaca u toj državi. Organizovan je još krajem novembra prošle godine i od tada je aktivno uključen u politička zbivanja na makedonskoj sceni.

POVEZANE VESTI

Petak 05.06.2015. 18:00
Velika Albanija pod pokroviteljstvom NATO_EU-aMero faššističke alijanse.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online