Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 04.06.2015.
07:45
A. Vučićević - Vesti A

I zaborav je zločin

Penzioner Žarko Vidanović (94) jedan je od retkih preživelih logoraša iz zloglasnog Jasenovca.

V. Sekulić
Preživeo pakao: Žarko Vidanović

Ovaj istoričar civilizacije zbog godina i zdravstvenog stanja nije bio u mogućnosti da prisustvuje večeri sećanja na žrtve stradale u Jasenovačkom logoru održanoj nedavno na švedskom Radničkom univerzitetu u Stokholmu ABF, ali je tada prikazan deo intervjua s njim. Inače, kako su "Vesti" opširno pisale, Vidanović je u Beogradu nedavno govorio na tribini "Jasenovac juče i danas" održanoj na Pravnom fakultetu i tada je pričao o svom sprovođenju u logor.

Video ćerku posle 60 godina

Iz Jasenovca je Žarko poslat na prinudni rad u Norvešku, odakle je pobegao u Švedsku 1943. godine. U Švedskoj je Vidanović nastavio studije, a tamo je dobio i ćerku Zagu. Međutim, po povratku u Jugoslaviju bio mu je zabranjen svaki izlazak iz zemlje i kontakt s inostranstvom, što mu je onemogućilo i kontakt sa ćerkom sa kojom se ponovo video tek 2007. godine kada je ona došla u Beograd.

- Iz zatvora u Sarajevu krenuo sam ka Jasenovcu. Tog dana se sećam kao danas. Nismo znali gde nas vode. Sećam se ogromnih vagona za prevoz stoke. U vagonima nas je bilo mnogo više nego što bi trebalo, tako da smo svi morali da stojimo, nije bilo mesta ni za kolena da nam klecnu... Nije bilo dovoljno vazduha, a nuždu smo obavljali stojeći. Od tog smrada, gladi, iznemoglosti mnogi nisu izdržali put do Jasenovca - ispričao je Vidanović.

On smatra da se o Jasenovcu nedovoljno zna i da je o njemu moralo da se priča mnogo ranije.

- Kada se govori o žrtvama Jasenovca, svi govore o ljudima koji su ubijeni u samom logoru. Ali mnogo žrtava je bilo i u putu ka njemu. U blizini Jasenovca nas je dočekala vojska. Terali su nas kao stoku da trčimo ka logoru, a oni koji su padali ili nisu imali snage za dalje, ubijani su na licu mesta. Moja je sreća što sam bio izdržljiv, pa su me ostavili u delu logora koji nije bio najgori, gde nas nisu mnogo mučili, jer smo im bili potrebni kao radna snaga. Oni koji su bili sa druge strane ograde, gde su korišćenje najgore metode mučenja, nisu imali nikakvu šansu - nerado se seća Vidanović.

On kaže da je važno sačuvati sećanje na Jasenovac, ali ne sa ciljem negovanja mržnje, već kako kaže, za nešto daleko važnije.

- Sećanjem treba da sprečimo da nam se istorija opet ponovi kao što se to u nekom drugačijem, a opet istom obliku dogodilo devedesetih godina. Naš je zadatak da shvatimo žrtve na pravi način i oblikujemo sopstvenu sadašnjost i budućnost - zakključio je Vidanović.

 

Četvrtak 04.06.2015. 18:48
Ma kakav logoraš-pa u Jasenovcu uopšte nije postojao logor:pitajte današnje usttaše.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online