Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 01.05.2010.
14:57
Srna, Jutarnji.hr, Večernji.hr A

Hrvati: "Bljesak" je bila blistava akcija!

Hrvatski državni vrh obeležio je danas 15. godišnjicu vojno-policijske akcije "Bljesak", ocenivši da je ta akcija, u kojoj je za samo 36 časova proterano oko 15.000 Srba iz zapadne Slavonije i ubijeno ili se vode kao nestali 283 ljudi, "blistava i veličanstvena".

U obraćanjima na skupu u Okučanima, niko iz hrvatskog političkog vrha, od hrvatskog predsednika Ive Josipovića, predsednika Sabora Luke Bebića do premijerke Jadranke Kosor, nije pozvao prognane Srbe da se vrate na svoja ognjišta.

Etničko čišćenje Srba

 

"U akciji "Bljesak" 1. maja 1995. godine Hrvatska je izvršila agresiju na Republiku Srpsku Krajinu i etničko čišćenje Srba", izjavio je agenciji Srna predsednik Udruženja proteranih Srba iz zapadne Slavonije Krsto Žarković.

Josipović je rekao da treba sa ponosom obeležavati 1. i 2. maj 1995. godine, kada je hrvatskim snagama, kako kaže, trebalo samo 30-ak sati da razbiju neprijatelja i oslobode zapadnu Slavoniju.

Za Josipovića je "neprijatelj" srpski narod koji je tu živeo unazad 500 godina, a "oslobađali su teritoriju" koja je vekovima unazad homogena srpska celina zbog čega se nekada zvala i Mala Vlaška.

Svoj govor hrvatskim "braniocima" Josipović je završio rečima: "Hvala vam za sve što ste učinili, hvala vam na slobodi i na perspektivi koju ste otvorili našoj zemlji, svojoj deci i unucima".

Premijerka Jadranka Kosor zahvalila se svim, kako je rekla, "učesnicima veličanstvene akcije "Bljesak" koja je najavila konačnu pobedu nad agresorom."

"Svima koji su učestvovali" u ovoj akciji zahvaljujem i kažem: Vi ste ponos Hrvatske! Akcija 'Bljesak' je pokazala zrelost i sposobnost oružanih snaga Republike Hrvatske. Pravi učinak akcija 'Bljesak' i 'Oluja' se najbolje vidi danas 15 godina posle. Domovinski rat je bio pravedan, a 'Bljesak' - blistava akcija", poručila je premijerka Jadranka Kosor.

Predsednik hrvatskog Sabora Luka Bebić rekao je u Okučanima da je taj "plemeniti, dobročiniteljski" hrvatski narod pomogao i međunarodnoj zajednici da uspostavi red i zakon na području bivše Jugoslavije i da nije bilo njihovih, kako kaže, "pobedničkih akcija ne bi se uspostavio današnji poredak".

Akcija "Bljesak"

 

Hrvatske vojne i policijske snage izvršile su agresiju na zapadnu Slavoniju 1. i 2. maja 1995. godine, kada je ova srpska oblast bila zona pod zaštitom UN (sektor "Zapad"). Više od 16.000 pripadnika hrvatskih snaga krenulo je na 4.000 pripadnika Vojske RSK i za manje od 36 sati ubijeno je i nestalo 283 Srba, među kojima 57 žena i devetoro dece do 14 godina starosti.

 

U Srbiji i Republici Srpskoj danas su održani pomeni nastradalim Srbima.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online