Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 17.05.2015.
13:39
Tanjug A

Predsednik Liberlanda ponovo priveden u Hrvatskoj

Predsednik samoproglašene mikrodržave Liberland Vit Jedlička ponovno je priveden u Hrvatskoj, u društvu još 10 osoba, objavljeno je danas na službenom sajtu Liberlanda.

Tanjug
Vit Jedlička: Teško mogu da zamislim bolji kontakt s hrvatskom stranom

Ekspedicija je, sa dva čamca registriovana u Srbiji, planirala da stigne do teritorije koji smatra Liberlandom, ali pre nego što su pristali privela ih je hrvatska policija, javio je hrvatski Jutarnji list.

Među privedenim licima juče popodne, bio je i reporter Hrvatske televizije, a oni su prebačeni u baranjsko mesto Draž.

- Prema našim informacijama, jedino su reporteru Hrvatske televizije stavili lisice - navedeno na sajtu Liberlanda gde se ističe da je u "razrešenje ove situacije uključen međunarodni pravni tim Liberlanda".

Na sajtu se navodi da je, u ovom trenutku, situacija nejasna i da se još uvek očekuju vesti od pravnog tima ili od samog predsednika, pošto je Jedlička  jutros trebalo da bude izveden pred sud u Belom Manastiru.

Jedlička su privodili i prošlog vikenda kada ga je sud novčano kaznio, podseća "Jutarnji list", međutim predsednik te fiktivne mikro države demantovao je pisanje medija da je uopšte privođen.

- Ne bih to nazvao privođenjem, već prijateljskim susretom s policijom i sudijom. Teško mogu da zamislim bolji kontakt s hrvatskom stranom. Poslednjih dana, hiljade ljudi prelazile su granice Liberlanda, trebalo je pregovarati o tome - rekao je on za ceški sajt idnes.cz, a pošto je izašao iz pritvora posle noći provedene u zatvoru.

Češki portal navodi i da je Hrvatska poslednjih dana pojačala policijsku kontrolu u okolini Liberlanda, a da se čini da je to učinila i Srbija.

Jedlička, koji je po nacionalnosti Čeh, proglasio je na površini od sedam kvadratnih kilometara između Hrvatske i Srbije fiktivnu državu pod nazivom "Liberland" i pozvao poštene ljude da mu se pridruže, uz moto "živi i pusti druge da žive".

Ranije je objavljeno da oni koji bi želeli da dobiju državljanstvo "Liberlanda" moraju da ispune visoke standarde - da poštuju druge ljude i njihove stavove, kao i ličnu imovinu, da nemaju krivične prijave niti da su zavedeni kao komunisti, nacisti ili pripadnici neke ekstremističke grupe.

Novu, a ujedno i najmanju balkansku "državu" Jedlička je proglasio 13. aprila na zapadnoj obali Dunava, nadomak Bačkog Monoštora u Srbiji i Zmajevca u Hrvatskoj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online