Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 14.05.2015.
17:21
Tanjug A

Koja je veza između Hrvatske, BiH i pape?

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić najavio je u Sarajevu da će i hrvatska policija pomagati u obezbeđivanju predstojeće posete pape Franje Sarajevu i, istovremeno, potvrdio spremnost za dugoročnu saradnju s bosansko-hercegovačkom policijom u cilju ispunjavanja bezbednosnih standarda koji su na snazi u Evropskoj uniji.

Tanjug/AP, Reuters, haler.blogger.ba
Papa dolazi u BiH, a Hrvatska će pomoći oko obezbeđenja - eto veze

- Što je bezbednije u BiH bezbednije je i za Hrvatsku - poručio je Ostojić nakon sastanka s ministrom bezbednosti BiH Draganom Mektićem.

Konkretno, povodom papine posete Sarajevu 6. juna hrvatski ministar je precizirao da je dogovoreno da hrvatska policija na svojoj teritoriji obavi pregled vozila kojima će hodočasnici putovati u BiH. Ostojić je naglasio da će, ukoliko bude bilo kakvih bezbednosnih pretnji, biti preduzeto sve kako bi o tome obavestili kolege u BiH, prenela je agencija Hina.

Prema najavi Mektića, naredne sedmice u Sarajevu bi trebalo da bude održan koordinacioni sastanak predstavnika svih važnijih bezbednosnih agencija država regiona, s ciljem preduzimanja zajedničkih mera na obezbeđenju papine poseta.

Bezbednosno pitanje je, kako je ocenjeno, još važnije nakon prošlomesečnog terorističkog napada na policijsku stanicu u  Zvorniku, a Ostojić je posebno istakao da je terorizam globalna pretnja koje nije pošteđena nijedna država. 

Hrvatski ministar policije je, pritom, ocenio da je puno važnija prevencija od strožeg nadzora nad granicama Evropske unije i da zato ne bi trebalo govoriti samo o "rasadnicima (terorizma) u susedstvu" kao glavnom problemu, jer i u državama članicama Unije ima puno onih koji mogu predstavljati pretnju.

Njegov bosansko-hercegovački kolaga smatra, pak, da se bezbednost na Zapadnom Balkanu mora posmatrati celovito i kroz saradnju država regiona i naglašava da BiH namerava da sprovede "beskompromisnu borbu protiv terorizma".

Dolazak pape Franje, prema njegovim rečima, takođe je veliki bezbednosni izazov i to kao regionalno pitanje.

- U Sarajevo će doći desetine hiljada vernika - podsetio je Mektić i poručio da se preduzimaju sve mere za njihovo bezbedno okupljanje.

Plan i program posete

Papa Franja posetiće Sarajevo 6. juna, što će biti treći put da poglavar Rimokatoličke crkve dolazi u BiH, s obzirom na to da je papa Ivan Pavle drugi Sarajevo posetio 1997, a Banjaluku 2003. godine. Prema ranije predstavljenom planu posete pape Franje, u Sarajevu trebalo da boravi čitav dan, uz niz susreta s bosansko-hercegovačkim političarima, predstavnicima verskih zajednica koje deluju u državi, kao i sa mladima. Centralni deo posete trebalo bi da obeleži sveta misa na otvorenom - na stadionu Koševo koji će biti prilagođen za taj događaj.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.05.2015. 22:01
Mislis li na Stepinca koji je predložen za njavišu nagradu Izraelske države "Pravednik među narodima" zbog spašavanja židova?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online