Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.05.2015.
05:43
D. Joksić A

I Bog stvori Makedonca

Osokoljeni antikvizacijom makedonske prestonice u režiji vlasti, kojekakvi istraživači i univerzitetski profesori počeli su da prosipaju i nove teorije o stvaranju sveta i poreklu civilizacije. Poslednja nebuloza u nizu jeste tvrdnja univerzitetskog profesora Aristotela Tentova da je Bog stvorio svet za 10 dana, a desetog je stvorio Makedonce?!

D. Joksić
Geoglif na grobnici u Makedoniji

Učestvujući u emisiji jedne provladine televizije, Tentov je nemušto pokušavao da objasni stvaranje sveta. Analizirajući dekadni sistem računanja, on je rekao da je Bog stvorio svet ne za sedam dana, kako stoji u Bibliji, već za 10, a devetog ili desetog dana je stvorio Makedonce.

Tentov nije do kraja bio siguran, pa se nekoliko puta predomišljao. Na kraju ni gledaocima, a ni voditelju nije bilo jasno o čemu je pričao njegov gost.

- Prvog dana Bog je stvorio nebo i zemlju, potom je stvorio duše, pa treći dan je doneo sunce, koje je veoma bitno za Makedonce, četvrti dan je stvorio duhove, pa... Prvog dana je stvorio duše, petog dana Bog je stvorio figuru muškarca - mucao je i preskakao profesor dok ga nije prekinuo voditelj, pa je krenuo ispočetka, kao i Bog.

Tajne geoglifa

Profesor Tentov je privukao pažnju javnosti i tvrdnjom da se grob Aleksandra Velikog nalazi u Makedoniji, ali ne ispod nedavno ispitivane lokacije Bila Zora blizu gradića Sveti Nikola. Tamo se nalazi grobnica Velike majke ili vrhovnog boga Makedonaca, boga sunca Ze, a zagonetni geoglif na grobnici sadrži reči demotskog drevnog makedonskog pisma koje je ispisano i na kamenu iz Rozete.
- Ne bih otkrivao detalje o istraživanju geoglifa. Radi se o ozbiljnom istraživanju koje ozbiljno treba i da se tretira, jer neki od rezultata su na granici saznanja tekuće nauke - rekao je profesor Tentov.

- Dakle, prvog dana Bog je stvorio duše, drugog dana eventualno duhove koji vladaju, trećeg dana je stvorio sunce, četvrtog stvara duše koje će dalje pomoći Bogu, petog dana figuru muškarca, šestog dana seda da se odmori, sedmog dana stvara ženu. Međutim, ono što je radio petog i sedmog dana nisu to, po našem poimanju, žive duše i zato osmog dana ulazi u stvaralački proces i stvorenom udahnjuje dušu. Devetog dana stvara Makedonce, a desetog dana nastavlja sa razvojem. Ne, ne, osmog dana stvara od ovih figura nešto što ima karakteristike živih ljudi, devetog dana... a desetog dana smo nastali mi Makedonci.

Osvajanje Amerike

Aristotel Tentov, inače zaposlen u Institutu za kompjutersku tehniku i informatiku pri Elektrotehničkom fakultetu u Skoplju, "proslavio" se zajedno sa akademikom Tometom Boševskim "dešifrujući" misteriozni tekst na čuvenoj ploči iz Rozete koja je pronađena pre više od 200 godina u Egiptu (čija se starost procenjuje na 2.200 godina), a na osnovu koje je Šampolion 1822. godine dešifrovao hijeroglife pošto su na ploči bili i istovetni tekstovi na grčkom i demotskom pismu koja su već u vreme bila dešifrovana!

Tentov i Boševski su "utvrdili" da je tekst pisan demotskim pismom na makedonskom jeziku i da je to zapravo original, koji je kasnije preveden na hijeroglife i starogrčki jezik. Njih dvojica tvrde da je reč o jeziku antičkih Makedonaca, čime je odbačena zabluda da su antički Makedonci bili nepismeni.

Svoja "naučna otkrića" oni su uobličili u knjizi "Na tragovima pisma i jezika antičkih Makedonaca", koja je bila promovisana u Makedonskoj akademiji nauka i umetnosti.

Ovi istraživači naučno-fantastične arheologije iz Skoplja sada plasiraju novu teoriju o poreklu civilizacije, po kojoj su i Navaho Indijanci potomci Makedonaca.

- Španci nisu doneli prve konje u Ameriku, već Makedonci, kao autohton narod koji je živeo u Americi. I Navaho Indijanci su potomci Makedonaca - tvrdio je izvesni Branko Sotirovski gostujući na jednoj lokalnoj skopskoj televiziji. On je predstavljen kao likovni umetnik, pedagog, dizajner, inovator, istraživač, rečju zaljubljenik u drevnu Makedoniju, koji je ceo svoj život posvetio analizi arheoloških predmeta pronađenih po celom svetu sa ciljem da dokaže da makedonska kultura, pismenost i jezik u svetu bitišu već 400.000 godina.

D. Joksić
Tome Boševski sa pismom Ptolomeja

Seks predaka

Istorijskim istraživanjima bavio se i makedonski predsednik Đorđe Ivanov, koji je početkom februara lane u Moskvi dobio titulu počasnog profesora ruskog državnog univerziteta "Lomonosov". U pristupnoj besedi on je citirao delove knjige "Kraljevina Slovena" Mavra Orbinija, objavljene 1601. godine u Italiji, u kojoj mu je pažnju privukao citat autora Jeremija Rusoa iz 1227. godine, koji je napisao da su "Rusi, odnosno Moskovljani, imali isti jezik kao drevni Makedonci".

Njegove reči da su drevni Makedonci govorili slovenskim jezikom poklapa se sa faktima o naseljavanju Slovena i njihovog mešanja sa antičkim Makedoncima objavljenim u prvom tomu "Istorije makedonskog naroda", koji je 2000. godine objavio Institut za nacionalnu istoriju u Skoplju: "Pretvaranjem Makedonije u slovensku zemlju nastala je simbioza između dominantnijeg slovenskog življa i malobrojnijeg autohtonog makedonskog stanovništva."

Ovakav pogled na istoriju makedonskog naroda nije bio po volji vladajućoj stranci VMRO - DPMNE, pa je uz finansijsku pomoć vlade premijera Nikole Gruevskog sredinom 2009. godine napisana nova "Istorija makedonskog naroda" gde se tvrdi da su današnji Makedonci potomci antičkih Makedonaca, a ne Slovena, pri čemu je antički etnos postao dominantniji u simbiozi dva naroda.

Pisanje nove istorije makedonskog naroda kojom se u svest ljudi pokušava usaditi teza da Makedonci vuku antičke korene, uklapa se u antikvizaciju Makedonije na kojoj zdušno radi vlada premijera Nikole Gruevskog.

U jeku euforičnog pronalaženja "dokaza" vlasti da makedonski koreni potiču od Aleksandra Makedonskog, stiglo je i "otkriće" švajcarskog Instituta za genetiku Igenea. U njihovom istraživanju se navodi da sadašnji Makedonaci nose 30 odsto krvi antičkih predaka, a Grci svega pet odsto tog genetskog profila. Tako da bolju vest vlasti u Skoplju nisu mogle ni zamisliti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online