Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.04.2010.
10:06 >> 13:13h
Srna, Vestionline A

Ako se zabrani obeležavanje Dobrovoljačke u Sarajevu RS odgovara istom merom

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen uputio je hitan zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da zabrani obeležavanje godišnjice zločina nad kolonom JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, najavljenou za 3. maj. Predstavnici boračkih i logoraških organizacija RS su odgovorili da ako se to desi ubuduće neće biti ni obeležavanje stradanja Bošnjaka u Republici Srpskoj.

Predstavnici organizacija boračkih kategorija iz Republike Srpske (RS) smatraju da Behmenov zahtev da se zabrani obeležavanje godišnjice zločina u Dobrovoljačkoj ulici pokazuje da bošnjačka politička elita nije spremna da se suoči sa istinom, odnosno ratnom prošlošću i počinjenim zločinima nad Srbima u BiH.

Čelnici Boračke organizacije RS (BORS), Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca RS i Saveza logoraša RS kažu da je Behmenov zahtev bio očekivan, kao i da se sada postavlja pitanje obeležavanja stradanja Bošnjaka na području RS.

Predsednik BORS-a Pantelija Ćurguz smatra da su zločin u Dobrovoljačkoj ulici i ostali događaji u Sarajevu "trn u oku" sadašnjim i bivšim bošnjačkim funkcionerima i da ih strašno boli zahtev RS da se održi pomen na mestu gde su stradali Srbi, ističući da su ti događaji bili uvertira i odredili karakter rata u BiH.

"Iz tih razloga gradonačelnik Sarajeva ovako nastupa i mi smo, iskreno, očekivali da će se to tako i desiti", rekao je Ćurguz Srni, reagujući na Behmenov zahtev.

Ćurguz je rekao da će predstavnicima međunarodne zajednice u BiH i OHR-u biti upućeno pitanje, da li će te događaje konačno poimati pravično i neutralno stavljajući se u fuknkciju stvaranja ambijenta za kakvo-takvo pomirenje na ovim prostorima ili će i dalje po principu potpune jednostranosti davati podršku samo jednoj strani u BiH.

Predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić rekao je da se posle ovakvog zahteva gradonačelnika Sarajeva može očekivati slična reakcija u RS prilikom obeležavanja stradanja Bošnjaka na prostoru RS.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen jutros je zatražio od MUP-a Kantona Sarajevo da hitno preispita odluku o obeležavanju godišnjice zločina u Dobrovoljačkoj ulici u sarajevu.

''Behmen smatra da bi održavanjem najavljene posete moglo doći do ozbiljnog narušavanja javnog reda, odnosno sukoba ili nasilja širih razmera i stoga je treba zabraniti, odnosno povući raniju saglasnost koju je, prema medijskim izveštajima, MUP Kantona Sarajevo već dao'', saopšteno je iz Pres-službe grada Sarajeva.

Gradonačelnik Sarajeva smatra da se u Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992. godine nije dogodio zločin, već da je Sarajevo tog dan odbranjeno od napada strane vojne sile na teritoriji međunarodno priznate Republike BiH.

On je najavio da će za sutra tražiti sazivanje vanredne sednice Gradskog veća povodom obeležavanja godišnjice zločina u Dobrovoljačkoj, a za danas je najavio obraćanje javnosti i detaljnije obrazloženje svog zahteva.

MUP kantona Sarajevo juče je, na sastanku sa Pododborom za obeležavanje skupa, odobrio obeležavanje 3. maja, dana stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, ali tehnički detalji tek treba da budu dogovoreni.

Prilikom dogovorenog povlačenja pripadnika JNA i komande Druge vojne oblasti iz Sarajeva 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici, u zasedi koju su postavile paravojne formacije "Zelene beretke" i "Patriotske lige", kao i Teritorijalne odbrane, ubijena su 42 pripadnika JNA, ranjena 73, a 215 ih je zarobljeno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online