Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.04.2015.
21:35
B. Simonović - Vesti A

Maslina u Baru rađala pre Hrista

Šumarski fakultet Istanbulskog univerziteta uručio je pre neki dan sertifikat barskim maslinarima i potvrdio da je stara maslina na Mirovici nesumnjivo najstarije stablo na ovim prostorima.

B. Simonović
Najstarije stablo na ovim prostorima: Stara barska maslina danas

Analize uzoraka uzetih jesenas, koje je izvršio specijalizovani institut ovog fakulteta, pokazale su da je maslina posađena pre ravno 2.240 godina. Ekspertiza je pokazala da je i maslina Vebije Abazovića iz obližnjih Pečurica stara više od dva milenijuma, ali ipak "mlađa" 84 godine od masline na Mirovici, te da na prostorima Bara i Ulcinja ima još šest stabala starih između 1.000 i 2.000 godina i najmanje 20 koja su stara između 500 i 1.000 godina.

Turistički vodič Biljana Vukčević kaže da je cilj da se registruju i stručno obrade sve masline čiji je obim stabla pri korenu veći od pet metara kako bi se potom na osnovu odgovarajućih ekspertiza utvrdila njihova starost.

Sveto drvo

I čuveni dub na brežuljku Toba, uz to što je bio zgodno mesto za logor i osmatračnicu svima koji su u minulima vaktima vojštili na Bar ili ga branili od zulumćara i osvajača, u kratkotrajnim zemanima mira bio je takođe sastajalište ljudi, bez obzira na razlike, na vere i uverenja - na to ko se kako krsti. Ovde su se, posebno na Đurđevdan, okupljali i sastajali i pravoslavci i Hrvati i Muslimani - svima je to bila "ćaba" i veliki simbol sloge i ljubavi i nikada se ne pamti da je tu iko ikoga mrko pogledao, a kamoli da je bilo kakve svađe između raznoveraca.

Čudo prirode

- U Žuđelovićima u Mrkojevićima nadomak Bara, postoje dva stara stabla maslina, koje i dalje listaju i donose plodove. Njihov obim debla pri zemlji je mnogo veći od obima debla masline na Mirovici i vjerujemo da će dalja ispitivanja i stručne analize pokazati da su one znatno starije od nje - uveren je Sadetin Peričić, sekretar udruženja maslinara iz Bara, jedan od pregalaca u ovoj zanimljivoj akciji.

Za sada nisu saopštene precizne mere, obim stabla, ni najpoznatije do sada poznate barske masline, ni njenih navodno starijih "sestara" u Žuđelovićima u Mrkojevićima, ali ukoliko se pokaže da starica iz naselja Mirovica zaista ima starije sestre, biće to svojevrsna senzacija i novi veliki izazov i mamac za znatiželjne tragače za čudima prirode.

Grčki dub odoleo gromovima

Koju stotinu metara od stare masline, staračke dane broji i traje njen možda desetak vekova mlađi brat - jedan stari grčki dub, sličan orijašu iz gornjomoračkog sela Bojići, koji je, kako smatraju stručnjaci, po starosti bliži starijoj sestri, barskoj maslini, nego mlađem bratu, dubu sa obližnjeg brega Tomba. I njega je, baš kao i svako staro stablo, od uništenja čuvao strah, priče o stradanjima onih koji bi mu makar i granu otkinuli. Kako gromovi ne znaju za strah, 1963. godine se desilo da je ta nebeska sila udarila u vrh, u krunu gorostasnog grmena na Tombi i gotovo ga raspolutila. Svejedno, on je uprkos svemu idućeg proleća opet ozeleneo i eno ga i sad vida rane i odoleva vremenu i olujama.

Atrakcija

"Baka" sa Mirovice ipak ostaje jedna od najvećih i najzanimljivijih atrakcija Bara. Iako je pre desetak godina izgledalo da su joj izbrojani dani, ona je ponovo vaskrsnula kao toliko puta u dugim vekovima. Omladila se i donela plodove na radost Barana, ali i nebrojenih turista, jer je prosto nezamislivo doći u grad pod Rumijom a ne prošetati do Mirovice i ne videti čudesno drvo, koje je, kako tvrde fitolozi, zapamtilo, već uveliko zelenelo i plodove donosilo kad se rodio Isus Hrist.
U dugim zemanima maslina je postala zborište i saborište, mesto ljubavi i sloge, mesto gde su se sastajali mladi i zaklinjali na večnu ljubav i slogu, venčavali se sa željom da im ljubav traje koliko i maslina, ali i mesto gde su se mirili zakrvljeni, gde su kidani lanci vekovnih zavađa i krvnih osveta i zaklinjali se da im sloga traje barem dok ovo drvo zeleni i ploda daje. Otuda je i ceo ovaj kraj prozvan i do danas mu traje ime Mirovica.

Posadi maslinu pa se ženi

Na Krfu, zelenom ostrvu nade za Srbe u Prvom svetskom ratu, kažu da postoji 19 nijansi zelene boje zavisno od vremenskih prilika i doba dana. U tome posebnu ulogu igra "šuma" od oko četiri miliona maslinovih stabala. Ovde se i danas čuva drevni običaj da se niko ne može oženiti a da prethodno nije zasadio određeni broj maslina. Istovetno pravilo je svojevremeno bio uveo i kralj Nikola.

Sem što je vekovima bila svetilište, u narodu, ne samo ovog kraja, vlada uverenje da je hlad stare masline i svojevrsno lečilište i mesto isceljenja onih koje je ophrvala teška bolest. Nabrajaju i pamte mnoge koji su se odavde vratili isceljeni.

Doslutio pogibiju kralja

Pored duba - orijaša na groblju u selu Bojići u Gornjoj Morači (obim stabla mu je pri zemlji premašio 12 metara). Na Vidovdan 1934. godine, sa Javorja, Lole i Kape moračke naišao je gromonosni oblak i počelo je da seva. Kad je oluja prošla,
meštani su našli gromom raspolućenog starca kojemu su, po svemu sudeći, i žile izgorele, jer idućeg proleća više nije ozeleneo. Stari ljudi su, vele, tog trenutka kazali da se neko veliko zlo sprema i naslutili da su kralju izbrojani dani, odnosno da nimalo nisu bili iznenađeni kad je tri meseca potom, 9. oktobra 1934, iz Marseja stigla vest da je kralj Aleksandar Karađorđević pao od ruke atentatora.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online