Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.04.2015.
12:28
Tanjug A

"BiH ne može da prizna Kosovo"

Novi šef diplomatije BiH Igor Crnadak izjavio je da nema ništa od priznavanja Kosova dok je situacija ovakva kakva jeste.

Reuters/D.R.
BiH je 2008. godine sa Kosovom, nakon što je proglasilo nezavisnost, prekinula ekonomske odnose

On je naveo da nema promena dok je stav Srbije kakav jeste i podsetio da je Predsedništvo BiH zaduženo za spoljnu politiku, a da je Ministarstvo spoljnih poslova sprovodi.

Šef bosansko-hercegovačke diplomatije ističe da su raspoloženi da učine život koliko je moguće normalnijim za ljude koji tamo žive, da učine komunikaciju u smislu putovanja i svaku drugu vrstu komunikacije lakšom za sve ljude, prenose "Nezavisne novine", pozivajući se na agenciju Anadolija.

- Međutim, sve ćemo to raditi pažljivo i u jednoj bliskoj komunikaciji sa Srbijom. Naša je želja da tu pratimo taj odnos. Uz uvažavanje stava Srbije učinićemo sve da život, onaj normalni, obični koji je van visoke politike za obične ljude, bude što normalniji- poručio je Crnadak.

Na odnose sa Kosovom ministar se osvrnuo i u razgovoru za portal Klix.ba, ne želeći da komentariše izjavu kosovskog ministra spoljnih poslova Hašima Tačija, koji je juče rekao da je BiH postala veća Srbija od same Srbije.

- Ne bih komentarisao izjavu koja poredi BiH i Srbiju u tom kontekstu. Najvažnije je da se u okviru onoga što je politički stav BiH i spoljnopolitički stav koji je utvrdilo Predsedništvo BiH, pronađu rešenja koja će pomoći građanima koji putuju i koji treba da ostvare veze i saradnju, da to mogu uraditi-kaže Crnadak.

Ministar je naglasio da tu ne treba da bude bilo kakvog zaoštravanja i ponovio da novi saziv Predsedništva BiH nije zauzimao nove stavove o pitanju Kosova, a Ministarstvo spoljnih poslova će svoju spoljnu politiku voditi u skladu s tim.

BiH nije priznala nezavisnost Kosova, tako da u skladu s tim nema uspostavljene diplomatske odnose, a i svi drugi odnosi svedeni su na minimum, podseća portal i dodaje da se, uzimajući u obzir važnost regionalne saradnje i ekonomske razmene, postavlja pitanje da li će BiH postati subjekt koji doprinosi regionalnoj nestabilnosti.

Važnija nam je Srbija od Kosova

Crnadak smatra da spoljna politika BiH ne doprinosi regionalnoj nestabilnosti, nego naprotiv - da BiH igra konstruktivnu ulogu.

- Nama su glavni prioriteti dobrosusedski odnosni i odnosi sa Srbijom su na izuzetno visokom nivou. U okviru tog odnosa trebamo da definišemo i naše poteze kada je u pitanju Kosovo, naravno uvažavajući i interese BiH koji su na prvom mestu. Zna se šta je spoljnopolitički stav BiH prema tom pitanju: nema priznavanja Kosova- jasan je Crnadak.

BiH je 2008. godine sa Kosovom, nakon što je proglasilo nezavisnost, prekinula ekonomske odnose i uvela zabranu uvoza kosovskih proizvoda zbog činjenice da je na carinskom pečatu pisalo Republika Kosovo.

Sa druge strane, Kosovo je 2011. godine uvelo carinsku taksu od 10 odsto na uvoz proizvoda iz BiH, što je samo za tri meseca uzrokovalo pad bosanskohercegovačkog izvoza za tri miliona evra, nakon čega je BiH ipak odlučila da prizna carinski pečat Kosova.

Trenutni ekonomski odnosi BiH, podseća Kliks, otežani su zbog ograničene slobode kretenja, jer često kosovska roba može preći granicu BiH, dok vozači kamiona ne mogu.

U smislu slobode kretanja, građanima Kosova potrebna je viza da bi ušli na teritoriju BiH, dok granicu sa Srbijom mogu preći samo s ličnom kartom. Trenutno, građani Kosova za vizu BiH mogu aplicirati u diplomatskim predstavništvima BiH u regionu.

Uprkos činjenici da je Kosovo nakon dogovora sa Srbijom postalo članica nekoliko regionalnih inicijativa, političari iz Republike Srpske bojkotovali su diplomatske konferencije i događaje na koje su bili pozvani predstavnici Kosova.

Takođe, BiH ne priznaje kosovske univerzitetske diplome, a sva komunikacija s vlastima i građanima Kosova odvija se putem ambasada BiH u Beogradu, Skoplju i Podgorici, naveo je portal.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online