Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 13.03.2015.
08:12
Lj. Ivanović - Vesti A

Odsecanje glava ne interesuje tužioca

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odbacilo je navode iz krivične prijave protiv Šefika Džaferovića kojom ga je Mirsad Kebo, bivši potpredsednik Federacije BiH, teretio za ratne zločine. Stoga neće ni biti istrage protiv Džaferovića koji je aktuelni predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Srna/AP
Borac za istinu: Mirsad Kebo

Inicijator istrage Mirsad Kebo smatra da je tužilaštvo brzopleto donelo odluku i da zapravo nije ni pregledana ozbiljno dokumentacija.

- Ne može se za ovako kratko vreme napraviti uvid u dokumentaciju koja im je dostavljena. Dokumentacija govori o kompleksnim odnosima i to treba izučiti. Sumnjam da je postupajući tužilac bio u prilici da to sve sagleda - rekao je Kebo i najavio žalbu.

Predmeti skupljaju prašinu

Nikola Špirić je istakao da su mnogi predmeti stigli iz Haškog tribunala s oznakom A ili B, što znači da to nisu završeni slučajevi, već da treba da se nastavi s procesuiranjem. Međutim, upozio je Špirić, ti predmeti "skupljaju prašinu" i Tužilaštvo BiH neće da ih procesuira.

Kebo smatra i da je tužilac očigledno bio pod pritiskom.

- Mogu govoriti samo o svom ličnom utisku da je to jedna iznuđena odluka, a ne rezultat temeljnog sagledavanja dostavljenog materijala - smatra Kebo.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, rekao je da je postupajući tužilac doneo odluku na osnovu analize materijala koje je dostavio bivši potpredsednik Federacije BiH.

- Istu odluku Tužilaštvo BiH je donelo i za Sakiba Mahmuljina, nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije BiH, s tim da se protiv Mahmuljina u Tužilaštvu vodi predmet nevezan za Kebinu prijavu - pojasnio je Grubešić.

Da podsetimo, Mirsad Kebo je tužilaštvu podneo obimnu dokumentaciju zbog sumnje da je počinjeno krivično delo neprijavljivanja ratnog zločina nad srpskim civilima u mestu Vozuća, opština Zavidovići. Dokumentacija se odnosila na Sakiba Mahmuljina, tadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije BiH, i Šefika Džeferovića, načelnika Centra službi bezbednosti Zenica.

Duško Vukotić, predsednik Udruženja veterani Srpske, smatra da Džeferović nije dostojan obavljanja važne državne funkcije.

- Džaferović je znao za odsecanje srpskih glava, za prisustvo mudžahedina, za razna mučenja i spaljivanja u zeničkoj železari, a ipak ništa nije preduzeo - istakao je Vukotić.

Na odluku tužilaštva već stižu političke reakcije. Nikola Špirić, potpredsednik Stranke nezavisnih socijaldemokrata, izjavio je da odluka Tužilaštva o nesprovođenju istrage protiv Džaferovića predstavlja zvono za uzbunu javnosti zbog dvostrukih aršina.

- U BiH više nikog ništa ne može iznenaditi, pa tako ni ova odluka Tužilaštva, a prosto je neverovatno da postoje ljudi koji su sposobni da za dvadesetak dana pročitaju čak 15.000 stranica dokaznog materijala - istakao je Špirić.

Srbi proglašeni agresorima

Branislav Dukić, predsednik Saveza logoraša Srpske, izjavio je da odluka Tužilaštva BiH o nesprovođenju istrage protiv Džaferovića predstavlja još jedan dokaz da je međunarodna zajednica "uplela prste" u BiH.
- Sve se više bliži i pitanje deklaracije o Srebrenici, što pokazuje da je srpski narod u BiH proglašen agresorskim, a druga dva naroda žrtvama - rekao je Dukić.

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

Petak 13.03.2015. 08:58
Где сте сад политичари Србије да браните истину?????????? Издај-ници сопственог народа.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online