Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.04.2010.
13:01
Tanjug A

Uhapšen Šibenčanin pod sumnjom da je porušio spomenik

Hrvatska policija uhapsila je osobu koja je uništila spomenik srpskim civilima pobijenim nakon akcije "Oluja" 1995. godine u selu Varivode kod Knina, saopštila je policija, navodeći da je reč o 47-godišnjaku iz Šibenika.

Hrvatski policajci brzo reagovali u slučaju rušenja spomenika pobijenim Srbima
 

Policija je saopštila da je spomenik porušen u noći između čevrtka i petka, i da će protiv uhapšenog biti podneta krivična prijava zbog krivičnog dela uništenja i otuđenja tuđe stvari, koje se dovodi u vezu sa zločinom iz mržnje.

Taj vandalski čin najoštrije je osudila hrvatska premijerka Jadranka Kosor, kao i predsednik Srpskog narodnog vijeća i poslanik u Saboru Milorad Pupovac, koji je juče posetio to selo.

Prilikom posete Varivodama, Pupovac je položio cveće na mesto krsta i poručio da od policije i tužilaštva očekuje da što pre pronađu i kazne počinioce tog vandalskog čina, ali i počinioce zločina u Varivodama i susednom selu Gošići mesec dana ranije.

"Ovde je, na svom kućnom pragu, ubijeno devet staraca od 60 do 85 godina, koji nikom nisu predstavljali opasnost, kao ni onih sedmoro staraca u Gošićima. Krajnje je vreme da počinioci odgovaraju za ovaj zločin", izjavio je Pupovac.

Reagujući na pisanje pojedinih medija koji su uništenje spomenika i odnošenje table s imenima žrtava pravdavali žučnim raspravama povodom preimenovanja ulica u obližnjoj varošici Kistanje, Pupovac je rekao da su takav postupak medija i takva vrsta mišljenja, takođe, skrnavljenje.

"Rasprava o nazivu ulica u mešanim sredinama je nužna, jer su tu živeli i žive i pripadnici srpske zajednice. Mnogi istaknuti Srbi ostavili su značajan trag u ovoj sredini i šire, i trebali bi da imaju svoje mesto u imenima ulica i u tome nema ništa sporno. To bi morali znati oni koji povezuju ovaj vandalski čin s provođenjem odredbi iz Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama", izjavio je Pupovac.

U sinoćnjem saopštenju, Kosorova je zatražila hitnu istragu MUP-a i drugih nadležnih organa, kako bi se što pre našao i kaznio počinilac tog vandalskog akta.

Spomenik je, u organizaciji SNV i lokalnih veća manjinske samouprave, postavljen 2004. godine. Na odnetoj tabli se nalaze imena pobijenih članova porodica Berić, Dukić i Pokrajac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online