Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 17.02.2015.
09:30
E. V. A

Crno Sretenje u Sabornom hramu

Nepoznati vandali provalili su uz upotrebu sile u pravoslavni Saborni hram Svetog Nikolaja u Karlovcu i oskrnavili oltar, bogoslužbene predmete i knjige, saopšteno je iz Eparhije gornjokarlovačke.

Beta
Repriza divljaštva: Ustaški grafiti ispisani krajem prošle godine

U hram je provaljeno u noći uoči Sretenja, a obijanjem bočnih vrata na hramu pričinjena je veća materijalna šteta.

Pročitajte još:

* Ustaški grafiti u Vukovaru

Nepoznati vandali su u unutrašnjosti hrama oskrnavili oltar, bogoslužbene predmete i knjige, te ih ispreturali i pobacali po hramu, navodi se u eparhijskom saopštenju.

Od crkvenog inventara iz hrama su odneseni svi krstovi, polomljene ripide i oštećen pribor za krštenje.

"Po ko zna koji put ovakve nemile scene ponavljaju se iz godine u godinu nad pravoslavnim svetinjama Eparhije gornjokarlovačke.

Svojim necivilizovanim zlodelima, kako se navodi, počinioci žele da pokažu da i dalje među nekolicinom postoji mržnja i netolerancija prema pravoslavnim svetinjama i žiteljima ovog kraja.

Ovaj događaj je prijavljen nadležnoj policijskoj upravi, čiji službenici su obavili uviđaj.

- Nadajući se da će se jednom za svagda ovakvim događajima stati na kraj. Nakon mnogih godina ukazivanja na slična dešavanja svim instancama vlasti, očekujemo da će počinioci biti otkriveni i kažnjeni, da bi svaki onaj ko se drzne učiniti neko zlodelo nad svetinjom bio svestan kakve posledice taj čin nosi - navodi se u saopštenju.

- Nema ni delića hrama koji nije pregledan u kojem nije ukraden ili razbacan crkveni inventar, a odneti su svi krstovi i oštećen pribor za krštenje, tako da praznik Sretenja Gospodnjeg nismo mogli proslaviti bogoslužjem - precizirao je karlovački paroh Slaviša Simaković koji se pita da li je reč samo o koristoljublju, ili je neko namerno pokvario proslavu.

"Stanite na kraj vandalima"

Tokom desetak godina, koliko je on paroh u Karlovcu, ovo je samo jedan u nizu izgreda - poslednji je bio krajem prošle godine, kada su po crkvi bili ispisani grafiti "Za dom spremni" i ustaško "U", a pre toga ukradeni su metalni poklopci na šahtama.
- Provalnici nikada nisu uhvaćeni, osim lopova koji je ukrao šahte, pa nadležnima poručujem da je krajnje vreme da se stane na kraj tim nemilim događajima koji narušavaju red i mir, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj nanose veliku štetu u duhovnom smislu - naveo je paroh Simaković i vandalima poručio da je krajnje vreme da sami prekinu s takvim ponašanjem.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.02.2015. 17:18
Zešto ih ne nazivate pravim imenom-hrvati usstaše.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online