Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 11.02.2015.
06:34
Ž. Marković - Vesti A

Alijin vojnik srpski kadar

Ustavno-pravni cirkus u Federaciji BiH konačno je završen izborom predsednika i dva potpredsednika tog entiteta posle čega je definitivno odblokiran proces uspostavljanja vlasti i u FBiH i na nivou BiH.

Mnogo bure zbog imenovanja: Dom naroda u Parlamentu BiH

Istovremeno, predstavnici SNSD izrazili su negodovanje zbog izbora Milana Dunovića iz Demokrtskog fronta za srpskog potpredsednika FBiH, nazvavši ceo proces farsom i početnim korakom za asimilaciju Srba u tom entitetu. Podsetimo, Dunović je tokom rata bio pripadnik Armije BiH i čim je predložen, iz SNSD su stigle oštre kritike na njegov račun uz tezu da on ne može da bude legitimni predstavnik Srba!

Srpski Komšić

Protiv kandidature Dunovića za potpredsednika FBiH bile su i druge stranke vladajuće većine u Srpskoj, kao i mnogobrojna udruženja proistekla iz rata. Osporavaju mu legitimitet i nazivaju ga "srpskim Komšićem", aludirajući na proteklih osam godina tokom kojih je Komšić predstavljao Hrvate u Predsedništvu BiH, iako je bio izabran uglavnom bošnjačkim glasovima. Zanimljivo je da je Dunović član stranke na čijem čelu je upravo Željko Komšić.

Komplikovanost ustavnog uređenja FBiH zaslužna je za kompletan cirkus koji se prekjuče odvijao u entitetskom parlamentu. Lista kandidata za predsednika i potpredsednike nije dobila podršku u Domu naroda, ali su oni i pored toga izabrani, jer je za to bila dovoljna podrška poslanika iz Predstavničkog doma! Nije bio sporan samo Dunović, već i predsednik FBiH Marinko Čavara (HDZ BiH), koga su neki delegati prozivali jer je bio prisutan na dočeku ratnog zločinca Darija Kordića. Za bošnjačkog potpredsednika izabrana je Melika Mahmutbegović iz SDA.

Odmah pošto su oni izabrani, Predsedništvo BIH predložilo je Denisa Zvizdića za mandatara za sastav novog Saveta ministara. Očekuje se da Zvizdić bude potvrđen u parlamentu BiH već danas, nakon čega će početi da teče rok za formiranje Saveta ministara. Ipak, čini se da će se dogoditi novo odugovlačenje jer je šef HDZ-a BiH Dragan Čović poručio da Savet ministara BiH i Vlada Federacije BiH treba da budu izabrani paralelno.

- Nema razloga da to ne bude dogovoreno sa SDA i DF jer više nema šta da se čeka. Očekujem da sednemo i sve rešimo jer čim je izabrano rukovodstvo FBiH, Predsedništvo BiH potvrdilo je mandatara za Savet ministara BiH - rekao je Čović.

Problem bi mogao da bude zahtev ove partije za šest ministarskih mesta u FBiH od čega bi jedno pripalo SNSD.

- To je minimum i ono od čega nećemo odustati. Uopšte se ne zamaram kako to doživljavaju u DF, koji je rezervisan prema našim zahtevima. Mi svoje znamo i to su mesta koja nam pripadaju - rekao je Čović.

Tako bi se moglo dogoditi da SNSD uđe i u drugu entitetsku vladu, pored vlasti koju ima u RS, ali sada je sasvim izvesno da će stranka Milorada Dodika ostati opozicija na nivou BiH. Zbog toga mnogi tumače da su burne reakcije iz SNSD poslednjih dana u stvari samo žal zbog činjenice da je ta partija izgubila pozicije u Sarajevu.

U SNSD, pak, tvrde da to nije razlog, već da je reč o klasičnoj borbi za srpske nacionalne interese što ova partija čini već godinama.

- Ovo što se desilo u Federaciji BiH je jasno upozorenje za Srbe u tom entitetu kakva imaju osnovna ljudska prava, a to je da ne mogu ni da biraju, niti da budu birani. Ukoliko hoće jasno da se izjasne kao Srbi, njima je poruka da treba da odu. Nema šanse da u bilo koju instituciju i na bilo koje mesto u FBiH bude izabran Srbin koji od 1991-1994. godine nije nosio oružje i pucao protiv svog naroda - rekao je Nikola Špirić, potpredsednik SNSD-a.

Paket zahteva

U srpskim strankama koje bi trebalo da čine vladajuću većinu na nivou BiH očekuju da, nakon što parlament BiH potvrdi imenovanje Denisa Zvizdića, Savet ministara bude ekspresno formiran. Partije članice Saveza za promene već nekoliko dana imaju spremljen paket zahteva s kojim će izaći pred federalne partnere. Izvesno je da će SZP pripasti tri ministarska mesta i to dva za SDS i jedno za PDP.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.02.2015. 07:08
Potpuno je nebitno šta se dešava u federaciji . Srbi u Republici Srpskoj treba da raspišu referendum i da se otcepe od BIH . To je jedini pravi put za Srbe .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online