Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.04.2010.
13:45 >> 14:54h
Srna, Sarajevo-x.com A

Veterani demoliraju zgradu Vlade FBiH

Članovi udruženja ratnih veterana danas su, posle kratkog sukoba sa policijom koja je koristila suzavac i u kojem je 12 osoba povređeno, gađaju policajce koji čuvaju zgradu Vlade Federacije BiH u Sarajevu flašama, kamenjem i letvama.

Pucaju stakla na zgradi Vlade Federacije BiH dok bošnjački veterani pokušavaju da se probiju do sedišta entitetske vlasti, javlja izveštač Srne.

Kordoni policije su se povukli u stranu nakon kratkotrajnog guranja sa razularenim učesnicima protesta koji demoliraju zgradu zasipajući policajce flašama, letvama i kamenicama.

Upotrebom suzavca i fizičke sile policija je na kratko odgurala masu od nekoliko hiljada nezadovoljnika u centru Sarajeva ali su grupe veterana uspele da se probiju do samog uzlaza u zgradu Vlade.

U opštem metežu nema izveštaja o novim povređenim.

Unutar zgrade još traje dogovor četiri udruženja demobilisanih boraca koji su i organizatori protesta čiji je cilj ukidanje cenzusa na novčana primanja samo za boračku kategoriju stanovništva Federacije.

Policija koristila suzavac

Do prvog sukoba sa policijom je došlo pošto se veteranima nije obratio niko iz vlasti do 13 sati, pa su bivši borci uz burno negodovanje krenuli prema zgradi vlade koja je okružena ogradom i jakim policijskim snagama, koje su stigle iz svih delova Federacije.

Ratni veterani protestuju zbog uvođenja prihodovnog cenzusa za dobitnike ratnih priznanja i porodica poginulih boraca. Zgradu Vladu Federacije obezbeđuju jake snage federalnog MUP-a koje su podigle metalne ograde oko ovog objekta.


Ostaju bez primanja

 

Demostranti smatraju da se Vlada FBiH prema njima odnosi nekoretno i žele da spreče  nameru vlasti da dve trećine boračke populacije ostavi bez ikakvih primanja.

Na protest boračkih udruženja u 12 sati ispred zgrade Vlade Federacije BiH došlo je nekoliko hiljada boraca i članova njihovih porodica iz svih delova BiH, prenosi sarajevski portal "Sarajevo-x.com".

Veterani su uspeli da probiju ogradu na jednom mestu i da dođu do ulaza u zgradu vlade, ali je policija uspela da ih vrati.

Pripadnici boračkih udruženja su na više mesta pokušali da probiju policijski kordon i zaštitnu ogradu koja je postavljena. Policajci su koristili suzavac kako bi umirili demonstrante, a čule su se i dve eksplozije, verovatno od topovskih udara koje je bacila policija.

Situacija se nakon početnih tenzija smirila, a predstavnici boračkih udruženja počeli su da se obraćaju okupljenim, koji su na govore reagovali zvižducima.

Proteste su organizovali Savez nosilaca najviših ratnih priznanja, Savez ratnih vojnih invalida i Organizacija šehida i poginulih boraca, te Savez demobilisanih boraca.

Demonstrantima se prvo obratio predsednik Organizacije poginulih boraca i šehida FBiH Izet Ganić koji je pozvao okupljene da skup protekne mirno i dostojanstveno.

"Vodite računa da zaštitimo svoje dostojanstvo jer nikom od nas nije stalo da bude nekih problema", rekao je Ganić.

Predsednik Saveza nosilaca najvećih ratnik priznanja FBiH Dževad Radžo izjavio je pred zgradom federalne Vlade da borci traže da svi u FBiH pojednako snose krizu.

On je rekao da su zahtevi demonstranata da se donese zakon o cenzusu za sve budžetske korisnike.

"Zahtev boraca je da ratne štete i porodične naknade ne mogu da budu predmet cenzusa i da sve naknade budu neoporezive", rekao je on novinarima.


Sporna uredba vlade

 

Na zahtev osnovnih boračkih udruženja, Vlada Federacije BiH je u utorak, na hitnoj telefonskoj sednici, donela Uredbu o prihodovnom cenzusu za korisnike prava po osnovu ratnih priznanja i odlikovanja. Uredbom se utvrđuje visina prihodovnog cenzusa u iznosu od 2,5 prosečne neto plate isplaćene u Federaciji BiH u prethodnoj godini. Uredbom je takođe regulisano da će Vlada Federacije BiH vršiti redovnu analizu primene i određivati prihodovni cenzus i prihodovni prag vodeći računa da ne bi više od 20 odsto korisnika ostalo bez naknade.

Prema njegovim rečima, borci traže po hitnom postupku donošenje Zakona o demobilisanim borcima, kao i isplate zaostalih naknada.

On je rekao da će se insistirati na potpisivanju Ugovora sa Vladom FBiH da neće vršiti diskriminaciju i selektivno provoditi zakon.

Članovi boračkih organizacija proisteklih iz Armije BiH i Domovinskog rata blokirali su danas od 10.5 do 11 sati magistralni put M-17 u mestu Salakovac i lokalni put  Mostar - Nevesinje u mestu Dračevice, a u Mostaru su organizovali mirne proteste.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online