Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 28.01.2015.
12:14
Beta A

Nikolić ne ide na inauguraciju Kolinde?

Kabinet predsednika Hrvatske uputio je svim ambasadama u zemlji diplomatsku notu kojom ih obaveštava o mestu i vremenu inauguracije novoizabrane predsednice Kolinde Grabar Kitarović, a svaka država će sama odlučiti ko će je predstavljati, rečeno je danas agenciji Beta u hrvatskim institucijama.

Beta/N. P.
Nije se izjasnio: Tomislav Nikolić

U Kabinetu predsednika Hrvatske kažu da je u utorak svima poslata diplomatska nota istog sadržaja, bez navođenja imena, ali da ona znači poziv najviše rangiranom funkcioneru ili visokom zvaničniku.

Portparolka Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Danijela Barišić objasnila je da diplomatska nota sadrži generalne informacije o ceremoniji.

"Koga će svaka zemlja delegirati da je predstavlja na inauguraciji, zavisi od nje same", rekla je Barišić za agenciju Beta upitana da li je na inauguraciju pozvan predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nije se još izjasnio

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić još se nije izjasnio hoće li doći na inauguraciju u Zagreb, a u Zagrebu se spekuliše da će umesto njega u Zagreb doći šef diplomatije. Na inaguraciji dosadašnjeg predsednika Ive Josipovića pre pet godina nije bilo predstavnika Srbije, jer je bio pozvan tadašnji predsednik Kosova Fatmir Sejdiju.

Popis stranih funkcionera koji će učestvovati na inauguraciji trebalo bi da bude poznat oko 5. februara.

Inauguracija Kolinde Grabar Kitarović biće 15. februara, umesto 18. februara, kako je ranije planirano.

Njeni saradnici potvrdili su da je do promene datuma inauguracije došlo je zbog toga što je američki predsednik Barak Obama za 18. februara najavio održavanje velikog samita o borbi protiv ekstremizma, što bi sprečilo veci broj šefova država ili vlada da tog dana dođu u Zagreb.

Jedan od razloga je i to što je 15. februara neradni dan, pa je lakši dolazak zvanica, ali i taj što u sredu 18. februara počinje korizma (uskršnji post).

Bez obzira na datum inauguracije, Grabar Kitarović će zvanično preuzeti funkciju 19. februara, kada prestaje mandat dosadašnjem šefu države.

Kao i ranijih godina, inauguracija će biti održana na zagrebačkom Markovom trgu, gde su sedišta Vlade i Sabora, a prva predsednica Hrvatske u istoriji položiće zakletvu u podne pred predsednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec.

Saradnici Kolinde Grabar Kitarović najavili su da novoizabrana predsednica iz Hrvatske demokratske zajednice ima svoje želje za inauguraciju, pa će se tako pojaviti novi nacionalni elementi poput garde i lente, koju je poslednji nosio predsednik Franjo Tuđman. Troškovi inauguracije procenjuju se na oko 600.000 kuna (78.000 evra).

POVEZANE VESTI

Sreda 28.01.2015. 12:45
Vazno je da bude prisutan neimenovani Srpski diplomata i Kolinda ima da cveta od srece
Sreda 28.01.2015. 16:43
Jao!Pa zašto.Zar da ne ide kod KO Linde.?Ne bi ga ni primila-ona kod Srba ko i sve ust,ašice voli samo dudu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online