Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.04.2010.
09:20 >> 09:28h
Srna A

Špirić: Tadićeva i Josipovićeva poseta BiH potrebnija njima nego nama

Predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić rekao je da u nedavnim posetama BiH predsednika Srbije Borisa Tadića i Hrvatske Ive Josipovića ima mnogo više manifestacionog, nego suštinskog, što nije dobro u ovom trenutku za zemlje u regionu.

Ivo Josipović u poseti selu Ahmići u kome je hrvatska vojska izvršila zločine nad civilima

"To manifestaciono u ovom trenutku mnogo više treba Hrvatskoj i Srbiji nego BiH. Mene žalosti odnos javnosti u BiH. Zemlja koja više veruje strancima, a u ovom slučaju su i Tadić i Josipović stranci, nego domaćim snagama, dovoljno govori sama o sebi'', rekao je Špirić sinoć za RTRS.

Špirić je naglasio da prestajanje verovanja strancima koji su dugo u BiH, a inaugurisanje politike da se veruje strancima iz regiona, govori da BiH kao država ne postoji.

On je istakao da Hrvatska i Srbija kao potpisnice moraju da poštuju Dejtonski sporazum, istakavši da kod srpske političke elite zebnju stvara to da se u ovim pregovorima nastoji izbeći Banjaluka, koja je centar Republike Srpske.

"Ne mogu Beograd i Zagreb biti supstituti za političare u BiH. Ne može nijedan predstavnik Srbije zameniti Milorada Dodika, niti može Josipović zameniti ulogu bilo kojeg vodećeg Hrvata u BiH, niti ministar spoljnih poslova Turske bilo kojeg Bošnjaka'', smatra Špirić.

On je istakao da ovim posetama treba rešavati otvorena pitanja BiH i Hrvatske i Srbije, kojih je mnogo, zbog čega su ove posete mogle biti mnogo bolje pripremljene i dati bolje rezultate.

"Tada ne bi izazvale efekte da pre podne imamo tobože zvanično izvinjenje, a popodne žaljenje. To govori o slabostima zemalja iz kojih oni dolaze. U ovom slučaju konkretno Hrvatske'', rekao je Špirić.

Boris Tadić na otvaranju Sajma privrede u Mostaru

On je dodao da Josipović jeste nova politička figura od koje se mnogo očekuje, ali da bi bilo dobro da onaj ko kaže da se ne slaže sa politikom devedesetih godina 20. veka navede šta će se učiniti da se ispravi nepravda takvih politika.

Odgovarajući na pitanje da li su posete Tadića i Josipovića bile slučajne, Špirić je rekao da je teško verovati da se u politici stvari dešavaju slučajno, ali da je dobro da je došlo do ovih poseta.

"Ne želim da sumnjam u iskrenost njih dvojice. Videćemo šta stoji iza izgovorenih reči i koliko su to ozbiljne politike. Ukoliko prilikom povratka u Hrvatsku imamo salvu napada na istup Josipovića, teško je verovati da javno izrečene reči u BiH mogu dovesti do popravljanja statusa Srba u Hrvatskoj ili odnosa u BiH'', ocenio je Špirić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online