Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 09.01.2015.
09:15 >> 10:30h
Srna, Beta A

Poruka iz Hrvatske: Uslovila bih Srbe na putu ka EU

Kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za predsednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da bi put Srbije u EU uslovila povratkom nestalih osoba iz rata, jer se zalaže za prava manjina u Hrvatskoj.

Beta/Hina
TV duel predsedničkih kandidata u Hrvatskoj
 

Kitarovićeva u TV duelu sa protivkandidatom, sadašnjim predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem izjavila da je "politika pomirenja" jedna od Tuđmanovih tekovina, ali da su pojedinci zloupotrebili pomirenje i da su u strukturama ostali oni koji su proganjali narod.

Gotovina je heroj

"Mislim da je Gotovina heroj, ali da je svoju nevinost trebalo da dokažže pred sudom. Mislim da je učinjena greška kada mu je savjetovano, prije nego ššto je pročitao optužžnicu, da se makne iz Hrvatske", rekla je Kitarovićeva.

Josipović smatra da nijedan sused Hrvatske, pa ni Srbija, ne možže u EU ako ne prođe put koji je prešla njegova zemlja.

Josipović kaže da "politika pomirenja" bivšeg predsednika Franje Tuđmana nije uspela, ali da je on smatra dobrom. "S tezama koje je tada imao, Tuđman bi danas bio izbačen iz HDZ-a", uvjren je Josipović.

On je rekao da je hapššenje Gotovine i pravno i politički bilo neophodno, te da ne osuđuje nikoga ko je učestvovao u tom postupku, kao što to ne čini ni Gotovina.

Drugi krug predsedničkih izbora u Hrvatskoj biće održan u nedelju, 11. januara.

Kolinda Grabar Kitarović: Ako izgubi vraća se u NATO

Kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u drugom krugu predsedničkih izbora u Hrvatskoj, Kolinda Grabar Kitarović, ako u nedelju pobedi, bila bi prva žena na toj funkciji.

U kampanju je krenula pod sloganom "Za bolju Hrvatsku", oštro kritikujuću ekonomsku politiku vlade, ali i aktuelnog predsednika kome zamera nedovoljno inicijativa za oživljavanje privrede.

Ta 46-godišnja političarka i diplomata rođena je u Rijeci. Članica je HDZ-a i predstavlja umerenu struju unutar te stranke. Od 1990-tih obavljala je više funkcija u Ministarstvu spoljnih poslova. U vladama Ive Sanadera bila je ministarka spoljnih poslova i evropskih integracija. Na toj poziciji je bila do početka 2008. kada je
postavljena za ambasadorku Hrvatske u SAD.

S pozicije ambasadorke u SAD otišla je 2011. na mesto pomoćnice glavnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju i to kao prva žena na takvoj funkciji.

Tokom kampanje je otkriveno da nije napustila radno mesto u NATO, kako je javnosti prezentirano, već ga je samo zamrznula, te da će se vratiti u Brisel ako izgubi izbornu trku. Zbog toga se našla na udaru protivkandidata, a, prema pisanju medija, i pojedinaca iz HDZ.

Udata je i ima dvoje dece.

POVEZANE VESTI

Petak 09.01.2015. 15:50
Kolinda ne zamaraj se,pa mi i nećemo u fa,ši,stičko i us,taš,ko leglo.Ne zamaraj se Kolinda ili si ti neka Linda.Šta si ti uopšte?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online