Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 06.01.2015.
16:39
Beta A

Ivo Josipović čestitao Srbima: Mir Božji, Hristos se rodi

Hrvatski državni vrh prisustvovao je danas božićnom prijemu Srpskog narodnog veća i uz tradicionalni pozdrav "Mir Božji Hristos se rodi" čestitao pravoslavnim vernicima Božić.

Beta/HINA/D. C./DS
Josipović. Mir Božiji , Hristos se rodi
 

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da bez srpske zajednice, hrvatska kultura, nauka i istorija ne bi bile ono što jesu i poručio da je odgovornost većinskog naroda da stane u zaštitu manjinskih prava.

"Danas svedočimo da neki na naš brod stavljaju najveći teret - mržnju. Zato mi koji smo u politici imamo obavezu da čuvamo Hrvatsku od mržnje i netolerancije", istakao je Josipović, čiji je govor, koji je počeo pozdravom "Mir Božji Hristos se rodi", ispraćen dugim aplauzom.

Premijer Zoran Milanović rekao je da će se kao predsednik Vlade i šef Socijaldemokratske partije uvek zalagati za pravdu, jednakost, slobodu i prava nacionalnih manjina.

"Vrednosti za koje živim i za koje ću se boriti dok sam političar su pravda, jednakost, sloboda i prava nacionalnih manjina, u jednoj državi koja je sada tek na nogama i koja će izaći iz krize",naglasio je Milanović.

Predsednik Sabora Josip Leko rekao je da je u odnosima Srba i Hrvata bilo turbulencija, ali i pozvao sve da grade zajedničku budućnost.

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac ocenio je da su, uz tešku ekonomsku situaciju, u prošloj godini porasle mržnja i netolerancija.

"Uzdamo se u to da će izbori koji su pred nama doneti deo olakšanja i da će svako od nas napraviti najbolji mogući izbor kojim ćemo se osloboditi onoga što nam ne treba - buke, besa, mržnje", rekao je Pupovac.

On je istakao da se treba ugledati na kipara Vojina Bakića čija su braća ubijena u ustaškom logoru Jadovno, ali je on živeo oslobođen od mržnje i stvarao zajedničku budućnost.

Prisutnima se obratio i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije koji je rekao da je srećan što među mladima "postoji pozitivan impuls koji ne poznaje barijere, ali i tužan jer se to dobro vrlo lako može izvitoperiti u svoj antipod i postati kamen spoticanja".

"Zbog toga je potrebno pronaći poziciju u kojoj ćemo jedni drugima biti dovoljno blizu, ali istovremeno dovoljno daleko da održimo nivo pristojnosti", dodao je mitropolit.

Na skupu je bio i predsednik Predsedništva BiH Mladen Ivanić, kao i predstavnici Grada Zagreba i diplomatskog kora.

SNV je tradicionano dodelio i nekoliko nagrada, među kojima nagradu za humanizam aktivisti Jovici Brkiću i nagradu za doprinos afirmaciji antifašizma režiseru i intendantu Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci Oliveru Frljiću.

Ove godine, međutim, nije dodeljena nagrada Svetozar Pribićević za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa, jer je ocenjeno da su ti odnosi u prošloj godini nazadovali.

Državni vrh Hrvatske prisustvovaće večeras bogosluženju u zagrebačkom hramu Preobraženja Gospodnjeg.

POVEZANE VESTI

Utorak 06.01.2015. 17:07
Вук у јагњећој мешини.
Utorak 06.01.2015. 17:00
Baš me zanima kak je to odzvanjalo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online