Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 04.01.2015.
08:21
Beta A

Hrvati: Srbija ne može da procenjuje naše pravosuđe, mi njeno možemo

Pomoćnik ministra pravosuđa Hrvatske Ivan Crnčec izjavio je da Srbija nije u poziciji da procenjuje hrvatsko pravosuđe, već da je situacija obratna. Crnčec je to rekao za Hrvatsku televiziju komentarišući pismo koje je srpski ministar pravde Nikola Selaković uputio kolegi iz Australije u kojem traži da ne dopusti da Dragan Vasiljković, koga Hrvatska traži zbog optužbi za ratne zločine, bude izručen Hrvatskoj.

Vesti
Komentar na pismo, koje je srpski ministar pravde Nikola Selaković uputio kolegi iz Australije u kojem traži da ne dopusti da Dragan Vasiljković bude izručen Hrvatskoj
 

U tom pismu se navodi da je Srbija spremna da preuzme vođenje krivičnog postupka protiv jednog od vođa srpskih paravojnih formacija u Hrvatskoj, jer strahuje da Vasiljković u Hrvatskoj ne bi imao pošteno suđenje.

"Srpska strana nije u poziciji niti procenjivati, a kamoli ocenjivati hrvatsko pravosuđe, već je situacija obratna", poručio je Ivan Crnčec i dodao da je, za razliku od Srbije koja još nije otvorila Poglavlje 23 (pravosuđe), u pregovorima o ulasku u EU Hrvatska uspešno prošla sva poglavlja.

"Mi smo u poziciji da kao jedna od država članica EU procenjujemo i ocenujemo srpsko pravosuđe, pa i taj segment suđenja za ratne zločine. Pred njima je da se dokažu da će ostvariti napredak u tom području", ocenio je pomoćnik hrvatskog ministra pravosuđa.

On je rekao da postoje određeni problemi u suđenju za ratne zločine na koje će Hrvatska ukazivati, posebno istaknuvši srpski zakon koji tu državu, pozicionira kao mini Haški sud", odnosno omogućava joj da sudi za ratne zločine počinjene na području svih države bivše Jugoslavije.

Crnčec je rekao i da, prema njegovim saznanjima, predstoji još jedna žalba Vasiljkovićevog advokatskog tima na odluku o izručenju Hrvatskoj i poručio da će Vasiljković, ako bude izručen Hrvatskoj, imati pošteno suđenje.

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, koji je australijski državljanin i tamo živi pod imenom Daniel Sneden, u Hrvatskoj je optužen za ratne zločine nad vojnim zarobljenicima i civilima u Kninu 1992, kao i za učešće u napadu i razaranju nekoliko sela na Baniji 1993. godine.

Hrvatska je zahtev za izručenje Australiji uputila još 2006. od kada Vasiljković pokušava da to izručenje spreči.

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.01.2015. 09:11
Povampirena NDH i njene sluge ponovo dele lekcije o pravu i pravdi?!
Nedelja 04.01.2015. 11:10
Болна истина.... хрвати су окупирали србију - и политички и економски, а чини ми се и - војно.... само што се ово последње још увек не види голим оком..... И што се пре суочимо са истином - пре ћемо да моћи да се покренемо са мртве тачке... Истина ослобађа....
Nedelja 04.01.2015. 17:10
Ma naravno!Ono je od neprocenjive vrednosti:sve ko,ljač do ko,ljača.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online