Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 11.12.2014.
16:27
Beta A

"Cilj Srba bilo uništenje Izetbegovićeve islamske države"

Bivši visoki zvaničnik Srpske demokratske stranke Vojo Kuprešanin izjavio je u četvrtak, na procesu Ratku Mladiću u Hagu, da cilj bosanskih Srba nije bilo uništavanje BiH, nego uništavanje "islamske države" Alije Izetbegovića.

Fonet/EPA, youtube.com
Cilj bosanskih Srba pre rata je bio ostanak u Jugoslaviji: Radovan Karadžić i Ratko Mladić
 

General Mladić (72), ratni komandant Vojske Republike Srpske, optužen je, između ostalog, za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida. Cilj tog progona, po optužnici, bilo je stvaranje srpske države na teritoriji BiH.

Kuprešanin, jedan od lidera Srba u Bosanskoj krajini, tvrdio je prvo da se "ne zna" da je na Skupštini Republike Srpske sam rekao da je "naš jasan cilj uništavanje Alijine države".

Pošto mu je tužilac predočio transkript, sugerišući da je pod "Alijinom državom" podrazumevao "nezavisnu i unitarnu BiH", svedok je kazao:

"Ja kad govorim o Alijinoj državi, govorim o islamskoj državi, baziranoj na Izetbegovićevoj Islamskoj deklaraciji ... Ne govorim o unitarnoj BiH ... Hteli smo da razbijemo koncept islamske države, koji je postao realnost".

Iako mu je zastupnik optužbe to citirao iz skupštinskog zapisnika, Kuprešanin je opovrgavao da je ikada rekao da je "naš životni prostor u opasnosti" i da, stoga, "Muslimane treba sprečiti da se usele na našu teritoriju". "Nije tačno, ja to nisam rekao ... Nikada nisam rekao da treba sprečiti useljavanje nečije".

Svedok je rekao da je cilj bosanskih Srba, uoči rata u BiH, bio da ostanu u Jugoslaviji i da je to pravo "definisao plebiscit" srpskog naroda održan krajem 1991. "Ne mislim da je to bio korak ka razbijanju BiH ... već demokratska volja naroda", kazao je Kuprešanin. "Mi hoćemo da ostanemo i u BiH, ako BiH ostane u Jugoslaviji ... Ustav nam je to garantovao ... Gde je tu greh?".

Na pitanje da li je tačno da su Srbi "polagali pravo na 60 odsto" teritorije BiH, Kuprešanin je uzvratio da su "Srbi imali 62 odsto teritorije do 1990-91. ... To je bio zvaničan podatak, to je bilo njihovo vlasništvo".

Suprotno zapisniku sa Skupštine RS, svedok je negirao i da je u decembru 1991. pročitao deklaraciju o priznavanju Republike Srpske Krajine na teritoriji Hrvatske.

Potvrdio je, međutim, da je ujedinjenje Bosanske krajine i RSK bio "davnašnji san Srba s obe strane Une", ali je predsednik RS Radovan Karadžić, koji se "svim snagama borio za avnojevsku Jugoslaviju", bio protiv toga.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.12.2014. 16:43
62 odsto teritorije se moglo pretvoriti u nista. Tudjmanu da zahvalite sto imate R. Srpsku, da je bio neko karakterniji na njegovom mestu, davno vas ne bi bilo. Eto, sad na godisnjicu smrti ste mu mogli makar svecu zapaliti.
Četvrtak 11.12.2014. 19:35
" Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi preti , nego po tome koliku Svetinju branim "
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online