Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.12.2014.
15:29
Beta A

"Muslimane niko nije terao iz Rogatice"

Svedok odbrane Milovan Lelek opovrgavao je danas, na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, navod optužnice o progonu Muslimana iz Rogatice, 1992.

Beta/AP
Muslimani dobrovoljno napuštali Rogaticu
 

"Svi su se oni iz sela dobrovoljno prijavljivali da napuste boravište, niko ih na to nije prisiljavao", posvedočio je Lelek, koji je tada bio pomoćnik načelnika štaba Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske.

Optužnica generala Mladića, komandanta VRS, tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida.

Lelek je tvrdio da su Muslimani iz sela "lojalnih" srpskim vlastima sami tražili da budu izmešteni zbog pretnji koje su dobijali sa muslimanske strane zato "što žive kraj Srba".

Muslimani "iz lojalnih sela" dovoženi su, po svedoku, u "sabirne centre" u lokalnom rasadniku i školama, odakle su bili prebacivani, "po svojoj želji", u Sarajevo ili na teritorije pod kontrolom Armije
BiH.

Na tvrdnju tužioca, tokom unakrsnog ispitivanja, da su Muslimani, u avgustu 1992, nasiljem uklonjeni iz rogatičke opštine, za šta je kasnije osuđen lokalni zvaničnik Radislav Ljubinac, Lelek je
uzvratio da "to nije tačno". "Znam da je Ljubinac osuđen, ali ne znam za šta".

Zastupnik optužbe sugerisao je da su srpske vlasti "zloupotrebile razmenu zarobljenika" da, istovremenim uklanjanjem civilnog stanovništva, "etnički očiste" Rogaticu. "Ni to nije tačno",
odgovorio je Lelek, potvrđujući, međutim, da nikada sa Muslimanima nije razgovarao o tome zašto odlaze.

Svedok je tvrdio da su u rogatičkom rasadniku bili odvojeni "prihvatni centar" za nesrpske civile i "vojnički pritvor". Nakon što mu je tužilac predočio da je u rasadniku umrla Hanka Kustura,
stara 101 godinu, tvrdio je da se to moglo desiti samo u "prihvatnom centru".

Upitan da li je znao za zlostavljanje pritvorenika u rasadniku, opisano u optužnici, odgovorio je negativno. "Ne znam, nikada nisam ulazio ni u pritvor, ni u sabirne centre, ali sam bio na njihovim
lokacijama".

Iskaz sledećeg svedoka Mladićeve odbrane, sudije će saslušati sutra.

Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online