Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 08.12.2014.
18:15
Beta A

"Mladić nije nameravao da osvoji Sarajevo"

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, zaštićeni svedok odbrane GRM-010 tvrdio je da Mladić, kao komandant Vojske Republike Srpske (VRS), nije imao nameru da osvoji Sarajevo.

Svedok, pripadnik VRS, izjavio je da je bio prisutan kada je Mladić, 1993, rekao da je ideja o osvajanju Sarajeva "neprihvatljiva", jer bi "donela velike žrtve na obe strane" i dodatno "krvoproliće".

Mladić je, tvrdi svedok, bio protiv osvajanju Sarajeva: "Bilo mu je neprihvatljiva ideja, jer bi donela velike žrtve na obe strane i dodatno krvoproliće"
 

Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac Piter Mekloski, GRM-010 je, međutim, kazao da "ne zna" koje su Mladićeve namere bile, ali da u generalovom govoru posvećenom operaciji "Lukavac ‘93" "takvu mogućnost (zauzimanja Sarajeva) ja nisam čuo, ni video".

"Mladić je rekao da je ideja da se spoje dva korpusa - Sarajevski i Hercegovački - i da se se suprotna strana privoli na pregovore o pravičnom miru. Tako je on govorio", izjavio je GRM-010 u iskazu posredstvom video veze, čiji je veći deo bio zatvoren za javnost.

Svedok je nastojao i da relativizuje Mladićevu naredbu iz maja 1992. da artiljerija VRS otvori vatru po sarajevskom naselju Pofalići, zato što tamo "ima malo Srba".

Tvrdeći da je, preko radio veze, čuo tu naredbu, ali ne identifikujući izričito generala Mladića, GRM-010 sugerisao je da je ona porazumevala "da se dejstvuje po vojnim i paravojnim formacijama" i "bandama" Muslimana, koje su, prethodno, izazvale egzodus Srba sa Pofalića, napadajući, paleći i pljačkajući njihove kuće.

O tome je svedoka, kako je rekao, "plačući" obavestio srpski vojnik Milenko ili Milanko Mladić, koji mu je pokazao "dim zapaljenih srpskih kuća na Pofalićima uključujući i kuću generala Mladića".

Na, u sudnici više puta puštanom, audio snimku, koji je presrela Teritorijalna odbrana BiH, general Mladić se čuje kako podređenom oficiru naređuje da artiljerijom gađa četvrti Velašići i Pofalići, jer "tamo nema mnogo srpskog življa", kao i mete u centralnim sarajevskim ulicama. Komandant VRS naredio je i "jedan plotun" na zgradu Predsedništva BiH.

Kako je Mladić rekao na snimku, načinjenom u noći između 28. i 29. maja 1992, cilj tih napada bio je da se Sarajlijama "razvuče pamet" i da im se ne dozvoli da spavaju.

Mladićeva odbrana, ranije tokom procesa, osporavala je autentičnost snimka, tvrdeći da je reč o montaži muslimanske strane. Uprkos tome, snimak je prihvaćen kao dokaz tužilaštva protiv generala Mladića.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.12.2014. 18:50
Po recima ljudi iz armije BiH konkretno 105. motorizovane brigade Sarajevo bilo pred slomom tokom akcije Lukavac 93. VRS je zauzela Igman i krenula da se spusta u grad. Pocele su ulicne borbe, u gradu je nastala panika, neki svedoci govore da su vec bile spremljenje bele zastave. Sta se onda desilo? Umesao se Slobodan Milosevic koji je preko Radovana Karadzica zahtevao povlacenje VRS sa Igmana.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online