Ponedeljak 17. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 02.12.2014.
13:20 >> 14:30h
Beta A

Slovenija ostaje izvan glavnih gasnih tokova

Zaustavljanje izgradnje gasovoda Južni tok imalo bi značajne geopolitičke i ekonomske posledice i po Sloveniju, ocenio je danas slovenački analitičar Klemen Grišelj. Rusija još nije zvanično obavestila Sloveniju o prekidu aktivnosti na gasovodu Južni tok, saopštilo je danas ministarstvo za infrastrukturu Slovenije.

Preusmeravanje: Gasovod Južni tok odlazi još južnije, u Tursku i Grčku
 

Kako prenose slovenački mediji, odluka Moskve za Sloveniju znači da neće biti na jednom od najvažnijih gasovodnih puteva, dok energetsku uniju čekaju značajni izazovi.

Slovenija nije zvanično obaveštena o prekidu Južnog toka

 

Ministarstvo za infrastrukturu Slovenije smatra da odluka ruskog partnera neće imati bitne posledice za slovenački deo projekta.

 

"Koliko nam je poznato ključne odluke odnosno obaveze za investiciju u vezi sa projektom u delu koji se tiče slovenačke teritorije još nisu bile usvojene, a jednako tako projekat još nije imao saglasnost Evropske komisije, zbog čega smatramo da takva odluka ruskog partnera neće imati bitnih posledica za slovenački deo projekta", saopštilo je ministarstvo.

 

Ministarstvo podseća na činjenicu da su vlade dve zemlje potpisale i međudržavni sporazum i garancije da eventualno otkazivanje projekta
neće pogoditi slovenačke potrošače gasa.

 

U slučaju da Rusija proširi gasovod Plavi tok iz Rusije u Tursku u takozvani Crnomorski tok, zemni gas, umesto Južnim tokom koji bi išao i preko Slovenije, bio bi preusmeren na Tursku i na Grčku.

Odatle bi određena količina zemnog gasa po relativno povoljnim cenama bila na raspolaganju državama Evropske unije odnosno Jugoistočne Evrope.

Grišelj je ocenio da će dugoročno biti važno što će se određena količina gasa preusmeriti u koridor prema Bliskom istoku, što bi promenilo kako geopolitičku tako i energetsku sliku Jugoistočne Evrope.

Po njegovim rečima, ako se na početku smatralo da će ključnu ulogu igrati linija Bugarska-Srbija-Mađarska-Slovenija-Austrija-Italija, sada će očito glavni igrač postati Turska sa svojim nepredvidivim premijerom Redžepom Erdoganom i politikom udaljavanja od EU i Zapada uopšte.

Slovenija nakon odluke Rusije ostaje izvan jednog od najvažnijih gasovodnih puteva i postaje zavisna od Turske, koja bi postala važno čvorište gasa.

Vlade Rusije i Slovenije su 2009. godine potpisale sporazum o saradnji u izgradnji gasovoda na teritoriji Slovenije, a projekat Južni tok je bio konačan 2012. godine kada su dve države konačno potvrdile
investiciju u slovenački deo gasovoda.

Utorak 02.12.2014. 13:51
Sami ste krivi. Sto se ne pobunite u EU nego cutite kao pickice.
Utorak 02.12.2014. 18:23
I puče još jedan mit o velikoj ljubavi braće sa istoka.zima brrrrr hahaha.....
Utorak 02.12.2014. 14:25
Zapad , USA i EU SMRVICE privredu Rusije .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online