Ponedeljak 1. 7. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 19.11.2014.
16:18
Beta A

"Genocid nije u Mladićevoj ličnosti"

Svedočeći u odbranu generala Ratka Mladića, bivši oficir Vojske Republike Srpske Rajko Šarenac ocenio je danas pred Haškim tribunalom da su odlike Mladićeve ličnosti "u velikoj suprotnosti sa zločinima genocida koji mu se pripisuju" optužnicom.

Odlike Mladićeve ličnosti "u velikoj suprotnosti sa zločinima genocida koji mu se pripisuju" optužnicom
 

"Svedok je imao više ličnih kontakata, susreta sa generalom Mladićem, na osnovu kojih se uverio da je njegovo porodično i vojničko vaspitanje, principijelnost i upornost, u velikoj suprotnosti sa zločinima genocida koji mu se pripisuju", sažeo je u sudnici svedokovu pisanu izjavu Mladićev branilac Miodrag Stojanović.

Šarenac, koji je tokom rata u BiH, pored ostalog, bio i pomoćnik komandanta Gardijske brigade pri Glavnom štabu VRS, posvedočio je da je general Mladić 1993. dozvolio izvlačenje hiljada hrvatskih civila iz Vareša, preko teritorije srpskih snaga. Takođe, opisao je kako je Mladić, u leto te godine, u Trnovu garantovao bezbednost šefu lokalne policije, Muslimanu, koji je njegovim rođacima, prethodno,
omogućio da napuste grad.

U unakrsnom ispitivanju, zastupnik optužbe suočio je svedoka sa tvrdnjom da su tokom borbi u istočnoj Bosni 1993, srpske snage, među kojima je bila i njegova brigada, pomerale muslimansko stanovništvo, "Mi nismo s civilima vodili rat, nego s borcima...A, ako se neko našao na putu, to je bio njegov problem", odgovorio je Šarenac, dodajući da se "ne seća da je takvih slučajeva bilo".

Tužilac je u sudnici, zatim, citirao naređenje generala Mladića da se "očisti Podrinje", "razbiju" muslimanske jedinice, a "muslimanskom stanovništvu omogući da se premesti".

Svedok je prihvatio da "to jeste bilo naređenje, bez daljeg". Na tužiocevu sugestiju da je to predstavljalo ostvarenje strateškog cilja bosanskih Srba "da Drina ne bude granica sa Srbijom", Šarenac je uzvratio da se bavio ispunjavanjem borbenih zadataka i da "ne zna šta je bio strateški cilj".

Upitan da li je, kao oficir za moral, širio antimuslimansku propagandu tokom te srpske ofanzive u istočnoj Bosni, svedok je odgovorio da, sve i da je hteo da to čini, nije imao tehničkih sredstava.

Na pitanje da li je general Mladić ikada naredio hapšenje pripadnika Unprofora, ukoliko NATO avionima napadne položaje VRS, Šarenac je rekao da je "toga bilo", ali da se on "ne seća" takvog konkretnog naređenja iz aprila 1994, koje mu je tužilac citirao.

U Mladićevu odbranu danas je svedočio i Zoran Đerić iz Rogatice. Sledećeg svedoka odbrane optuženog, sud će saslušati sutra.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.11.2014. 16:28
MLJDIĆ JE JUNAČINA KAKVIH DANAS IMA JAKO MALO U SRPSKOM NARODU . IZRUČI GA NATO ZLIKOVCIMA TADIĆ SEME MU SE ZATRLO IZDAJNIČKO .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online