Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 16.11.2014.
17:35
Beta A

RS: Snimak o kupovini poslanika montiran?

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) saopštio je danas da je "montiran" audio snimak u kome navodno premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović govori o "kupovini" dva poslanika u Narodnoj skupštini RS.

Željka Cvijanović: Montiran snimak ili stvarna afera?
 

Na objavljenom audio snimku, čuje se glas premijerke Željke Cvijanović i kako ona u razgovoru sa još nekoliko osoba navodi kako su "kupili" dva poslanika, kao osiguranje ako se desi da poslanici NS ne budu deo skupštinske većine za formiranje nove Vlade RS.

Portal Klix.ba, koji je prvi objavio taj snimak, naveo je da njegova autentičnost nije potvrđena.

SNSD tvrdi da je stvarna meta tog snimka predsednik Napredne srpske (NS) Adam Šukalo, kako bi se "destabilizovao" i zajedno sa drugim poslanikom te stranke izvukao iz dogovorene skupštinske većine.

Da li premijerka Republike Srpske kupuje glasove?

"Ovim materijalom se bave oni koji grčevito nastoje da dođu do broja od 42 u Narodnoj skupštini Republike Srpske, i koji, baveći se tom temom, pokušavaju da odvuku pažnju od svoje puzeće politike pred (bošnjačkim članom Predsedništva BiH) Bakirom Izetbegovićem", navodi se u saopštenju.

SNSD je ocenio da je Izetbegović "već danima najverodostojniji portparol svih opozicionih partija u RS", dodavši da on "svakodnevno saopštava šta su oni to prihvatili u razgovoru s njim i zašto su oni dobri za sprovođenje njegovih političkih ciljeva".

"Iza političkog uspeha SDA i DF stoji takozvana Građanska koalicija 'Prvi mart', a SDS, PDP i NDP nisu s njima otišli da razgovaraju o sastavljanju vlasti na nivou BiH, u čemu bi se videlo da je to politički aranžman u kojem RS ima svoje mesto, već su dopuzali da prihvate ideološku platformu SDA i DF", piše u saopštenju.

Korupcija u srcu Vlade Srpske

Visoka funkcionerka Srpske demokratske stranke Aleksandra Pandurević ocenila je da objavljeni audio snimak u kojem navodno premijerka Cvijanović konstatuje da su "kupili dva poslanika, jer im škripe poslanici partije Adama Šukala", pokazuje da je u ovom slučaju korupcija u srcu Vlade Republike Srpske, odnosno srcu SNSD-a.

"Upravo na ovom slučaju se testira spremnost istražnih i organa gonjenja za borbu protiv korupcije. Od policijskih institucija i tužilaštva, čija je zakonska obaveza borba protiv korupcije, očekujemo da odmah po službenoj dužnosti pokrenu istragu koja će rezultirati optužnicama i uhapse sve aktere ove afere. Na taj način će sprečiti da korumpirani političari uđu u vlast", navela je Pandurević na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Ona je pozvala Cvijanovićevu da kaže "koga su to i za koliko novca kupili".

Istražiti autentičnost materijala

Član Predsedništva opozicione PDP Miroslav Brčkalo pozvao je Specijalno tužilaštvo Republike Srpske da istraži autentičnost audiomaterijala, navodeći da taj snimak ukazuje na to da "koalicija predvođena SNSD još nije obezbedila većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske".

Brčkalo je ocenio da je "interesantan" i način na koji je audio materijal dospeo u javnost, te da se postavlja pitanje da li se to dogodilo "slučajno ili je reč o unutarstranačkom obračunu u SNSD-u, kako bi se neko rešio konkurencije".

On smatra da je audio materijal autentičan, navodeći da je PDP "spreman da se izvini ukoliko se ispostavi da je reč o lažnom snimku".

Istragu u ovom slučaju zatražila je i treća članica Saveza za promene, Narodni demokratski pokret.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.11.2014. 19:31
Sgurno nije montirano. Glasaci otvoreno pricaju da su neki i 50 maruna dobijali jer ispod te cijene nema glasa.Ovo je cista istina a to je svakom poznato.
Ponedeljak 17.11.2014. 09:31
Milogorska škola !
Ponedeljak 17.11.2014. 03:03
Velike su sanse da je montirano jer sada kad SDS i PDP osvojili vecinu ispred RS u zajednickom predsednistvu jos im hvali vecina u skupstini RS da bi imali apsolutnu vlast nad RS. Kladim se da je ovo montaza a to da se kupuju glasovi i poslanici je tacno. U RS mnogo visoko obrazovanih ljudi uglavnom ulaze u politiki da bi ostvarili materijalnu korist. Nisu problemi oni sto uzmu 100 maraka i glasaju za neku partiju njih nema tako mnogo da bi neku ogromnu stetu napravili. Problem su oni koji se prodaju za milione i svoje potpise su prodali Briselu i SDA. Kladim se u peceno jagnje da ce nadleznosti sa RS biti prenesene na BiH ako SDS osvoji vecinu u skupstini RS. Pozivam na opkladu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online