Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 06.11.2014.
09:30
Beta A

Šta su ministri EU poručili političarima BiH?

Ministri spoljnih poslova Velike Britanije i Nemačke, Filip Hamond i Frank Volter Štajnmajer ponudili su političarima u BiH predloge koji bi trebalo da dovedu do bržeg potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.

Ako vaši političari ovo urade, onda ćemo zauzvrat od EU tražiti da, nakon dugog kašnjenja, na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju: Filip Hamond i Frank Volter Štajnmajer
 

Kako piše sarajevski internet portal "Kliks", na Aspen konferenciji ministara spoljnih poslova Jugoistočne Evrope koja je održana u Berlinu, Hamond i Štajnmajer su uputili političarima iz BiH pismo da što pre formiraju vlade na svim nivoima kako bi BiH mogla da krene napred.

Dvojica ministara od EU traže da se političari koje su građani izabrali obavežu pismenom izjavom da će prihvatiti obavezu da sa EU dogovore mapu puta za široki plan reformi putem kojih će BiH napredovati ka pridruživanju Evropskoj uniji.

"Ako vaši političari ovo urade, onda ćemo zauzvrat od EU tražiti da, nakon dugog kašnjenja, na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, tako da BiH može imati koristi od preko potrebnih finansijskih investicija", navode ministri u svom predlogu.

Ako bi se inicijalni plan reformi sproveo, Nemačka i Velika Britanija obećale su podršku u podnošenju aplikacije BiH za članstvo u EU.

"Nema više vremena za gubljenje. Ekonomska situacija u BiH je izuzetno zabrinjavajuća", dodali su Hamond i Štajnmajer, ističući da njihov predlog ne menja uslove pristupanja BiH Evropskoj uniji.

Velika Britanija i Nemačka će tražiti od institucija Evropske unije i da se presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" na neko vreme ostavi po strani i da se krene u socio-ekonomske reforme koje bi dovele do bržeg priključivanja BiH EU.

Inicijativu za BiH podržala Mogerini i SAD

Podržava: Federika Mogerini

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i SAD podržali su predloge ministara spoljnih poslova Britanije i Nemačke, Filipa Hamonda i Frank-Valtera Štajnmajera.

 

"Veoma cenim ideje za napredovanje BiH koje su sinoć u Berlinu predstavili Štajnmajer i Hamond. Oni predlažu novi pristup, o kojem sam s njima razgovarala proteklih dana, kako bi BiH krenula dalje s reformama neophodnim na putu ka EU", ocenila je Mogerini u saopštenju.

 

Sve strane se slažu da posle nedavnih izbora BiH ne treba da zapadne u ćorsokak, navela je Mogerinijeva, i dodala da je potreban novi podsticaj kako bi se ta zemlja efikasno suočila s reformama ključnim "ne samo za napredovanje ka EU već, a i pogotovo, i za bolji život građana".

 

"Predlog mojih kolega je stigao u pravo vreme i bavi se ključnim pitanjima", navela je Federika Mogerini, najavljujući svoju skoru posetu Sarajevu "kako bi podstakla vlasti ka napretku", kao i pokretanje debate o toj inicijativi na sledećem sastanku šefova diplomatije EU 17. novembra.

 

Tu inicijativu pozdravile su i SAD. Portparolka Stajt departmenta Džen Psaki je izjavila kako se nakon nedavnih izbora u BiH pruža mogućnost liderima da sprovedu neophodne reforme za izgradnju efikasnije, demokratske i prosperitetne države.

 

"U narednim mesecima mi ćemo blisko sarađivati s našim evropskim partnerima kako bismo podržali donošenje i sprovođenje reformi za ubrzan napredak BiH ka evropskim i evroatlantskim integracijama", saopštio je Stejt department.

Četvrtak 06.11.2014. 09:46
Ostaje nejasno da dva ministra iz skroz opozicionih zemalja ( jedna je za federalnu EU, druga čak izlazi iz EU ) znaju šta je dobro za BiH i narode koji žive tamo ? Koliko vremena oni provedu u Sarajevu i na kojem mjestu ?
Četvrtak 06.11.2014. 13:33
Ko da verujem potpisu bosanskih politicara, pa oni su se svi zakleli Titu, pa su drzali fige.
Četvrtak 06.11.2014. 15:07
Pridruzivanje EU-iji...pa ove cuvari na vratima ne bi pustili da udju u diskoteke a EU im jos daje savete da im se pridruze u EU?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online