Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 04.11.2014.
00:31
Srna A

"BiH: Ili konfederacija ili unija ili razlaz"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpsku treba dodatno ojačati, a BiH postaviti kao konfederaciju ili uniju tri zemlje ili će doći do njene disolucije.

BiH treba postaviti kao konfederaciju/uniju tri zemlje ili...: Dodik

"Ako Bošnjaci ne budu mogli da uvaže da Hrvati postoje kao narod, da Republika Srpska postoji, jedina stvar koja se neće moći zaustaviti jeste disolucija BiH, a u disoluciji će opet neminovno doći do prava hrvatskog naroda da uređuje svoju političko teritorijalnu zajednicu", rekao je Dodik za RTS.

Dodik je rekao da se "ovih dana stvara utisak da će biti dostavljen neformalni predlog Nemačke kako i kuda će se kretati BiH".

On je ocenio da je dosadašnja politika Nemačke prema BiH bila fer i korektna, jer se nije mešala u unutrašnja pitanja i jasno pokazala da treba da ukinuti visokog predstavnika "ako hoće da se ide u Evropu".

Dodik je rekao da je odnos Turske prema BiH takav da uvek, bez obzira na okolnosti, staje isključivo na stranu Bošnjaka. Za razliku od Turske, kaže Dodik, suština odnosa Rusije prema BiH i Republici Srpskoj je što Moskva daje podršku međunarodnom pravu i teritorijalnom integritetu.

Kada je reč o odnosu Srbije, Dodik je naveo da je zvaničan stav Srbije, koji podrazumijeva podršku Dejtonskom sporazumu, teritorijalnom integritetu i unutrašnjem uređenju dva entiteta i tri naroda, dovoljan okvir za afirmaciju Republike Srpske.

"Mislim da je za Srbiju najvažnije da Republika Srpska ima svoje jako autentnično političko vođstvo koje može da se kreće unutar onoga što je Dejtonski sporazum i da obezbeđuje naše interese. Svako personalno modeliranje iz Beograda bilo bi veoma opasno i za samu Srbiju, jer bi to dovelo do značajnog gubitka autoriteta i Srbije i prava i ovlašćenja Republike Srpske", rekao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske kritikovao je ulogu međunarodne zajednice tokom izbora u BiH i ocenio da je "jedini favorit međunarodne zajednice koji je pobedio u BiH Mladen Ivanić".

"Međunarodna zajednica već dugo godina kreira sve uslove, a krivica se svaljuje uvek na lokalne političare", rekao je Dodik i naveo da međunarodna zajednica ima veliki uticaj u BiH, iako njeni predstavnici ne donose konkretne odluke, ali su i dalje "upetljani, kreiraju odluke, pogotovo u Sarajevu".

POVEZANE VESTI

Utorak 04.11.2014. 12:12
ta tzv. država je mrtvorođena i održava se u životu na silu. srbi i hrvati koji žive u njoj je ne žele, a tzv. bošnjaci je žele cijelu za sebe. takva država ne može funkcionirati ni opstati.
Utorak 04.11.2014. 11:59
Dodik vodi pametnu politiku.. ali najbolje bi bilo da ne spominje Hrvate, neka se ustaše same bore za svoja prava, ne treba nam još jedan Aleksandar Karađorđević.. A pitanje je koliko Hrvata i ima u BiH, jer su za vrijeme popisa mnogi došli iz Hrvatske gdje stvarno žive.
Utorak 04.11.2014. 11:51
Minimum 2 "ILI" suvisna !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online