Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 13.04.2010.
05:28
politika.rs A

Tadić i Josipović pripremaju nagodbu Srbije i Hrvatske

Predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović trebalo bi da se sretnu u utorak u Mostaru, što će biti njihov treći susret za manje od tri nedelje.

Boris Tadić (levo) i Ivo Josipović spreni za saradnju
 

Tri dana po početku Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, koji će otvoriti predsednik Tadić, u petak će se dvojica državnika ponovo će se sresti u Pečuju na trilateralnom sastanku sa predsednikom Mađarske Laslom Šoljom.
 

Glavna tema razgovora Tadić-Josipović biće spor pred Međunarodnim sudom pravde i, kako je to Tadić najavio, nalaženje ”neke vrste” vansudskog rešenja za šta su opredeljene obe zemlje.
 

Tužba i kontratužba pretile su da odnose između dve države trajno ”zacementiraju”, ali je situacija počela polako da se menja izborom novog hrvatskog predsednika koji je u prvoj izjavi nakon pobede najavio mogućnost da tužba bude povučena.
 

Pred Tadićem i Josipovićem je ozbiljan posao jer je politički dogovor samo inicijalna kapisla za rešenje ovog pitanja. Konačnu odluku, kako to nalažu ustavi Srbije i Hrvatske, moraju da donesu vlade dve zemlje.
 

Osim toga, na političkim elitama je da ubede javnost u svojim državama da je izbegavanje sudskog procesa i razvoj dobrosusedskih odnosa u interesu Srbije i Hrvatske. Analitičari se slažu da će Josipović imati daleko teži posao jer mu predstoji da za svoj stav pridobije kako vladu, sa kojom ne stoji tako dobro, tako i javnost koja je za njegovu ideju daleko manje raspoložena od javnosti u Srbiji.
 

Učestali susreti Tadića i Josipovića, kako kaže Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, stvaraju atmosferu u kojoj će biti lakše da se počnu rešavati neka otvorena pitanja. Na taj način vrši se politička i psihološka priprema javnosti dveju zemalja.

”Ovo je politička priča koju na kraju moraju da odrade izvršne vlasti. Kada se desi ono što najavljuju dvojica predsednika premijer Mirko Cvetković i premijerka Jadranka Kosor će imati zadatak da naprave mapu puta za rešavanje otvorenih pitanja. Susreti Tadića i Josipovića olakšavaju da se sporna pitanja na jedan nov način počnu rešavati, a da to ne izaziva traume na bilo kojoj strani”, kaže Popov.
 

On naglašava da se politička situacija u dve zemlje razlikuje pa je Tadić u povoljnijem položaju od hrvatskog kolege.
 

”Predsednik Srbije ima velika ovlašćenja što se vidi po onome što je radio i što radi . Njegov uticaj na vladu je nesporan. Istovremeno, odnosi Josipovića i vlade su prilično zategnuti. Očigledno je da ne postoji interna kohabitacija između predsednika Josipovića i premijerke Kosor”, objašnjava Popov.
 

Da nisu ni svi u Srbiji raspoloženi za Tadićevu ideju govori i jučerašnje saopštenje Srpske radikalne stranke koja poziva vladu da se o ovom pitanju hitno izjasni, ali i da se o ovoj temi, važnoj za Srbiju, raspravlja Skupština Srbije.
 

”Treba puno raditi da se menja ambijent. I u Srbiji i u Hrvatskoj kod običnih građana njihovi susreti izazivaju simpatije. Očekujem da će biti puno tihe diplomatije. Naravno, uvek će biti onih koji će se tome protiviti, ali je važno da ih bude što manje i ovde i u Hrvatskoj”, smatra Popov.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.04.2010. 08:23
Opet su Hrvati nasli Crnogorca da s njime nesto ucine na stetu Srbije. Od 1944. oni kao okupatori vladaju Srbijom i deo po deo predaju drugim nacijama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online