Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 22.10.2014.
04:43
M. Roknić - Vesti A

Pustinja i za Srbe i za Hrvate

Udbina je jedna od najvećih opština u Hrvatskoj gde na površini od preko 620 kvadratnih kilometara živi manje od 1.500 ljudi, ni tri osobe po jednom kilometru. Srba i Hrvata po poslednjem popisu ima podjednako, a tu "etničku pravdu" donela je akcija "Oluja". Kako je bilo i kako je sada za "Vesti" govori Milan Uzelac, zamenik načelnika te opštine, jedan od retkih Srba koji je iz Udbine otišao u egzodus, a vratio se kada je stekao diplomu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Milan Uzelac, zamenik načelnika ličke opštine Udbina
 

Vreme pre i posle "Oluje" dramatično se razlikuje, što se najbolje vidi u udbinskoj osnovnoj školi, čiji ste đak i sami bili.
- Upravo tako. U školi, kada sam je pohađao, bilo je 350 učenika, od kojih tek desetak Hrvata. Sada je u njoj jedva stotinak dece, od kojih je tek 12 Srba, dok je za starački dom lista čekanja sve duža. Do rata je u Udbini bilo 85 odsto Srba, a posle "Oluje" ovde su naseljeni Hrvati iz BiH. I to je naša stvarnost danas.

Bitka za vetrenjače

Veliku nadu polažemo u američki projekt izgradnje najveće vetroelektrane u Hrvatskoj, jačine 120 megavata. Već je dobio lokacijsku dozvolu, ali su se pobunile neke organizacije za zaštitu ptica, to je već pola godine na sudu. Nadamo se da će to brzo završiti i da će početi izgradnja 33 vetrenjače, što bi nam uvećalo opštinski budžet za pola miliona evra, a iz doprinosa bi došlo još toliko.

Ne izgleda baš ohrabrujuće?
- Da, ali mi druge nemamo. Činimo sve da ovu sredinu učinimo boljim ambijentom za život onima koji su tu - starima, mladima, Srbima, Hrvatima. Fale nam ljudi, a povratak je gotovo zamro. Srbi dolaze uglavnom leti, oko Preobraženja, da obiđu zavičaj i vrate se u Apatin, Inđiju, Beograd, Novi Sad, Kanadu, Ameriku...


A šta se nudi onome ko odluči da se vrati?

- Ovde, ko zapne da radi, uspeo je. Imamo desetak povratnika koji su deci u Srbiji kupili stanove ili napravili kuće od novca zarađenog ovde, baveći se uglavnom stočarstvom. Nije problem prodati tele, jagnje, sir, rakiju.
S druge strane, nezaposlenost u Udbini danas je 4,5 odsto, što za hrvatske uslove znači da je gotovo i nema. No, svesni smo da je tome kumovala i činjenica da Udbina, kao i ostatak Like, ima staro stanovništvo koje nije radno sposobno. Mlađih Srba je veoma malo i većinom su posao našli u pogonima drvne industrije i komunalnom preduzeću.

Ćirilica na čekanju

Tačno pre godinu dana i ovde su razbijene dvojezične table, što je gradonačelnik odmah osudio. Odmah smo naručili nove, ali ih još nismo postavili jer ne želimo nove incidente. Čekamo da se na nivou države to pitanje reši i smire strasti. Još jedan razlog je što našim ljudima to i nije prioritet, pogotovo mlađima. Nažalost, to je naša stvarnost, mlađi beže od nacionalnog, ne žele da ih to obeležava. To je već naš, srpski problem.

Kako izgleda suživot Srba i Hrvata u Udbini?
- Za hrvatske prilike gotovo idilično. Ljudi sarađuju, druže se. Opštinu zajednički vodimo, načelnik je Hrvat, a ja sam zamenik. U opštinskom veću sve odluke donesene su jednoglasno. I tako radimo već drugi mandat, a rezultati su očigledni. Došle su investicije, pokrenute su već zamrle firme. Izgradili smo novcem iz evropskih fondova preduzetničku zonu, s putem, strujom, vodom, kanalizacijom. Osam stambenih zgrada uredili smo po modelu energetske efikasnosti. Jedino je u Lici to nama uspelo. Tri zgrade za povratnike kompletno smo uredili, napravili novi Dom kulture.


Ali sve to se ne odražava na povratak?

- To ne zavisi od nas, već od države. Stambeno zbrinjavanje je gotovo zamrlo. Nijedno rešenje nije doneto poslednjih godina. Zaustavljen je otkup dodeljenih stanova, a Srbi, u strahu od sankcija, masovno odjavljuju prebivališta. Povratka gotovo nema. Vrati se poneka porodica, uglavnom oni koji nemaju izbora.
 

U stalnoj vezi sa svih 720 Srba

Lično poznajem sve naše ljude, imam njihove brojeve telefona, znam svaku njihovu muku i radost, svakom godinu rođenja. Gotovo sam sa svih od 720 Srba u opštini prijatelj, ako treba rame za plakanje, podrška. Znam što koga tišti, kakva mu pomoć treba, tu sam odrastao, volim taj svet i kraj. Sa našom dijasporom sam u svakodnevnom kontaktu.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.10.2014. 05:18
"Idilicno za hrvatske prilike" izgleda podrazumeva razbijanja cirilicnih tabli. Ako broj Srba predje 5%, postaje manje idilicno...
Sreda 22.10.2014. 05:04
Jadna majko.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online