Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.04.2010.
16:44 >> 19:08h
Tanjug A

Oslobođen Srbin, Hrvati povukli optužnicu

Iz ekstradicionog zatvora u Sremskoj Mitrovici na slobodu je pušten Rade Borota pošto su hrvatske vlasti povukle optužnicu kojom su ga teretile za ratni zločin, saopštio je danas predsednik Dokumentaciono - informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac.

Savo Štrbac

Borota je pušten na slobodu juče i odmah je otišao u Banjaluku gde je s porodicom izbegao u egzodusu Srba za vreme hrvatske vojne operacije "Oluja", avgusta 1995. godine, izjavio je Štrbac Tanjugu.


On je naveo da je Borotu uhapsila policija Republike Srbije 2. avgusta prošle godine na graničnom prelazu Rača, kada se zaputio na slavu rezervnih vojnih starešina iz Hrvatske i Krajine koji žive u Srbiji.


Hrvatske vlasti su za Borotom bile raspisale poternicu zbog krivičnog dela ratnog zločina pod optužbom da je 1991. podstrekivao srpskog vojnika da ubije jednog hrvatskog zarobljenog vojnika.


Na molbu grupe advokata iz Beograda koja zastupa optužene u ovom slučaju i srpskog tužilaštva za ratne zločine, Hrvatska je uputila zahtev da se u Srbiji šlušaju Borota i još dvojica saučesnika od kojih se jedan tereti da je pucao u hrvatskog vojnika.


Na osnovu njihovog iskaza, hrvatsko tužilaštvo je ustanovilo da nema elemenata za dalje krivično gonjenje Borote i protiv njega povuklo poternicu, pa je ekstradicioni postupak obustavljen, objasnio je Štrbac.


Borota je državljanih BiH, a pošto je uhapšen s druge strane granice, ima pravo da od države Srbije traži odšetu za vreme koje je nevin proveo u ekstradicionom zatvoru, s tim što ona može da bude naplaćena od Hrvatske po čijoj je poternici uhapšen.


Borota je jedan od 92 Srbina, koliko je dosad širom sveta uhapšeno po Interpolovim poternicama koje je raspisala Hrvatska i jedan od deset uhapšenih na području Srbije.


Protiv 14 uhapšenih, računajući i Borotu, postupak je u nedostatku dokaza obustavljen, rekao je Štrbac, podsetivši da je 6. aprila iz ekstradicionog pritvora u Londonu pušten Mile Bosnić pošto su hrvatske vlasti priznale grešku u identitetu.


Ovi slučajevi su potvrda da je neophodno preispitivanje optužnica protiv Srba koje su često podizane, pa i presude donošene u njihovoj odsutnosti, bez valjanih dokaza, smatra Štrbac.


"Grešaka je puno, optužnice su preširoko postavljene i mi stalno tražimo njihovu ozbiljnu i temeljitu reviziju i preispitivanje presuda", rekao je on i naveo da je pred hrvatskim pravosuđem trenutno optuženo, u fazi istrage ili osuđeno najmanje 1.700 Srba.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online