Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 03.10.2014.
15:01 >> 17:08h
Beta A

“Nema mnogo Hrvata na području Islamske države“

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je danas da na području tzv. Islamske države ne boravi veći broj hrvatskih državljana, ali da službe prate situaciju.

Službe prate situaciju u vezi sa odlaskom hrvatskih državljana u Siriju: Ivo Josipović
 

"Mi nemamo veliki broj hrvatskih građanki i građana koji su tamo, ali naravno da službe prate situaciju i reaguju na odgovarajući način", rekao je Josipović novinarima u Osijeku povodom informacija da je na područje Islamske države prešlo više hrvatskih državljanki.

Predsednik je apelovao na medije da, kako je rekao, budu u kontaktu i da se konsultuju o tome koje je informacije dobro objaviti, a koje ne, "jer i to utiče na našu bezbednost".

Hrvatski mediji su objavili da je u nedavnom napadu koalicionih snaga na sirijski grad Raga ranjena mlada Zagrepčanka Dora Bilić, koja je prethodno prešla na islam i pridružila se radikalnim islamskim borcima.

Pozivajući se na diplomatske izvore, Jutarnji list je objavio da su se još tri ili četiri hrvatske državljanke pridružile radikalnim islamistima u Siriji i Iraku.

Zagrepčanka među džihadistima u Siriji

Nedavno je hrvatska obaveštajna agencija objavila da sukobi u Siriji u poslednje vreme privlače i određeni broj žena iz regiona koje nakon sklapanja brakova s džihadističkim borcima odlaze u rat na područja kao njihova pratnja i podrška.

Hrvatska, međutim, nije bila registrovana kao država u kojoj radikalni islamisti uspevaju da regrutuju svoje članove.

U nedavnom izveštaju, hrvatska tajna služba je navela da u Hrvatskoj nema organizacija vehabija ili drugih organizovanih ćelija radikalnih islamista, ali da je Hrvatska tranzitna zemlja za radikalne islamiste.

Četiri Hrvatice na teritoriji Islamske države

Šefica diplomatije Hrvatske Vesna Pusić potvrdila je da se četiri hrvatske državljanke nalaze na teritoriji Islamske države (IS) i dodala da strane i domaće obaveštajne službe nadziru njihovu komunikaciju s Hrvatskom.
"Ukupno su četiri žene na strani Islamske države, ne kao borci nego kao njihove supruge i na području su pod kontrolom IS", rekla je Vesna Pusić novinarima u Zagrebu.
Prema njenim rečima, eventualno oduzimanje pasoša nije jednostavno pitanje, jer, kako je rekla, jedino Velika Britanija ima jasan plan o tome, a druge zemlje EU se još konsultuju.

 

POVEZANE VESTI

Petak 03.10.2014. 15:10
Kako to da ih "nemate mnogo" !? Da dodam, pozdravio vas Osijek...
Petak 03.10.2014. 20:15
Усташе...усташе....рокаћемо се ускоро! Ослободићемо наш Книн од смрдљиве сотонске багре!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online