Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.10.2014.
07:40
Ž. Marković - Vesti A

Prodaju i mesta u biračkim odborima

Stranke u BiH odavno su utvrdile prolazne metode izbornih krađa, a u svakom novom izbornom ciklusu samo ih dodatno usavršavaju. Takva situacija je i uoči predstojećih opštih izbora kada će, po mišljenju stručnjaka, prevare biti jedan od redovnih načina dolaska do glasova, i to prevare koje se vrlo teško otkrivaju i sankcionišu.

Stranke u BiH odavno su utvrdile prolazne metode izbornih krađA
 

Tri modela


Direktor koalicije za praćenje izbora Pod lupom Dario Jovanović izjavio je da su uoči ovih izbora otkriveni i neki, do sada neviđeni modeli trgovine biračkim mestima. Po njemu, zabrinjavajuće je koliko su stranke postale "slobodne" u ovakvim malverzacijama.


- Prvi način trgovine je najčešće direktno između velikih partija u različitim entitetima, u zavisnosti od toga gde imaju veći interes da prisustvuju, odnosno u RS ili FBiH. Drugi je da manje ili tek osnovane političke partije direktno prodaju mesto u biračkom odboru za novac, dok je treći da velike partije u ime malih, podnose kandidatske liste za mesto u odboru, bez njihovog znanja. Očigledno je da neko unutar te male stranke zloupotrebi poverenje, i proda overenu listu - rekao je Jovanović.

Jedna od ustaljenih metoda jeste kupovina pozicija u biračkim odborima. Svako biračko mesto ima birački odbor koji čine predstavnici stranaka, a pravo na predstavljanje imaju sve partije koje izlaze na izbore. I tu se otvara prostor za kupovinu. Velike stranke bukvalno kupuju pozicije u odborima od malih, i tako preuzimaju kontrolu nad glasačkim procesom na određenom biračkom mestu. Tako dobijaju priliku da prepravljaju ili poništavaju listiće ako im se ne svidi za koga su birači glasali.


Izborna posmatračka misija Oebsa u BiH objavila je preliminarni izveštaj praćenja izbornog procesa u periodu od 3. do 22. septembra u komu su naveli da je javni pristup podacima o prigovorima, iako CIK vodi detaljnu evidenciju, ipak ograničen. Međutim, u Oebsu ističu da su "upoznati" sa oko 80 prigovora i žalbi koji su dostavljeni CIK-u i opštinskim izbornim komisijama.


- Od ukupnog broja, 25 prigovora se odnosi na imenovanje biračkih odbora, devet na imenovanje opštinskih komisija, 17 na registraciju političkih partija i kandidata, osam na predizbornu kampanju i 10 na glasanje putem pošte. Iako zakon predviđa rešavanje izbornih sporova po ubrzanoj proceduri, istovremeno ne podrazumeva vođenje javnih rasprava u tim slučajevima - navode u misiji Oebsa.


Nezvanično, veliki plaćaju malima i po 50 evra za jednu poziciju u biračkom odboru. S obzirom na to da će u BiH biti otvoreno oko 5.000 biračkih mesta, jasno je kakve su razmere ove trgovine. Male stranke mogu da veoma dobro zarade, i tako i same ostvare korist od izbora budući da uglavnom ne mogu računati na dobijanje mandata.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online