Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.04.2010.
12:01
M. Jakšić - Vesti A

U Kninu samo pet odsto Srba

Pre rata ubedljivo većinsko srpsko stanovništvo u Kninu spalo je na ostatke ostataka jednog naroda koji iz tog dela Hrvatske doslovno nestaje. Prema rečima Jove Tišme, predsednika Srpskog demokratskog foruma za Kninsko-šibensku županiju, Srbi se u Knin i njegovu okolinu više uopšte ne vraćaju.

Jovo Tišma, predsednik SDF za Kninsko-šibensku županiju
 


- Prošle godine i u prva tri meseca 2010. niko se nije vratio. Došlo je 25 osoba samo da bi obišli svoja imanja ili uradili neke administrativne poslove. Našeg naroda u dogledno vreme ovde verovatno više neće biti - kaže za "Vesti" Tišma.
 

Koliko je Srba nekad bilo u Kninu i okolnim selima, a koliko ih je danas?
 

- Pre rata je bivša opština Knin imala 42.000 stanovnika od čega je na Srbe otpadalo 36.500, ili 87 odsto. Našeg naroda je prema popisu stanovništva iz 2001. godine, od ukupno 30.000 stanovnika bilo 25 odsto, a sada nas je na području bivše opštine Knin 16 odsto. U samom gradu Kninu nas je samo pet odsto.

 

Prepolovljen broj povratnika

- Broj Srba povratnika se poslednjih 10 godina gotovo prepolovio. U selu Ivoševci, od 450 stanovnika, koliko ih se vratilo iz izbeglištva, danas ih je samo 250. U selu Tišme bilo je do 70 povratnika, a sada ih je tamo 25. U selu Plavno, gde je pre rata živelo 2.500 Srba, vratilo se 324, a danas ih je samo 130.

Često upotrebljavate termin "bivša opština"?
 

- Kada bih rekao "sadašnja opština" onda bi statistika za nas Srbe bila još gora. Jer kninska opština je tako "prekrojena" da su iz nje izbačena najveća srpska sela čime je "otpao" i najveći broj ovdašnjih Srba kao stanovnika opštine. Od pojedinih većih sela napravljene su srpske opštine. Tako je urađeno i sa Vukovarom. Velika srpska sela su isključena iz nekadašnje opštine Vukovar verovatno i zbog toga da bi sama opština imala što manje Srba. Nekada su u samom gradu Vukovaru Hrvati imali relativnu većinu, a na opštinskom nivou Srbi su bili većina.

Koje su to nove opštine koje su nekada pripadale Kninu? Kakav je njihov nacionalni sastav?
 

- To su Kistanje, Biskupija, Ervenik, Civljane i Kijevo. Svuda su Srbi većinsko stanovništvo, osim u Kijevu. Prema popisu stanovništva iz 2001. godine najviše nas je bilo u opštini Kistanje, oko 3.000, zatim u Biskupiji oko 1.200, u Erveniku između 700 i 800. U Civljanima između 500 i 600. U sadašnjoj opštini Knin, oko koje se nalazi dosta srpskih sela, Srba je tada bilo oko 2.500. Bez obzira na to što je zbog velikog mortaliteta taj broj smanjen, Srbi su i dalje ubedljiva većina u tim opštinama.

 

Prevara sa stanovima

- Stambeno zbrinjavanje bivših nosilaca stanarskog prava ovde se odvija sa šipkom u džepu. Mada je od 301 odobrenog stana dodeljena samo polovina, Zagrebu i međunarodnim organizacijama je rečeno da su svi stanovi dobili stanare. I ja sam dobio takav zamenski stan. Ali on nije ni senka mog bivšeg stana u Kninu. Da bih u njemu uopšte mogao stanovati morao sam za njegovo uređenje platiti oko 3.000 evra, mada je to bila obaveza države.

U Civljanima živi 85 odsto Srba, a načelnik opštine je iz HDZ-a?
 

- Naši ljudi koji tamo žive sa tim čovekom su jednostavno našli zajednički jezik. Verovatno je i on sam našao način da im se nametne. Ali ni među njima samima nije bilo nekog ko bi se politički afirmisao. Najvažnije je ipak da ta kombinacija dobro funkcioniše.

Kakva je perspektiva mlađih ljudi?

- Kako sada stvari stoje, nikakva. Bez obzira na to radilo se o Srbima ili Hrvatima. Knin je jedan od retkih većih hrvatskih gradova koji još nema poslovnu zonu. Ovde je nemoguće dobiti posao.
 

Mlađi ljudi, povratnici u Ivoševcu, osnovali su organizaciju "Korak". Obrazovani su, do sada je, koliko mi je poznato, prihvaćeno sedam njihovih projekata vezanih za turizam i poljoprivredu koji će biti finansirani iz evropskih fondova. Ko zna, možda upravo ovakvi projekti jednog dana potaknu novi talas povratka Srba.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online