Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 25.09.2014.
07:46
M. R. A

Divljaju da Srbe isteraju

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta osudio je skidanje dvojezičnih tabli sa javnih institucija u Vukovaru ocenivši da je reč o "neustavnom i nezakonitom činu" čiji je cilj izazivanje straha kod Srba i njihovo iseljavanje iz Hrvatske.

Ogorčen: Miodrag Linta
 


- Skidanje i razbijanje dvojezičnih tabli s javnih institucija u Vukovaru od pripadnika Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara predstavlja nastavak proizvodnje straha i održavanja ratne atmosfere s krajnjim ciljem da se preostalim Srbima život u Hrvatskoj učini nepodnošljivim i da se isele ili asimiluju - rekao je Linta.


On je dodao da traži od hrvatskog premijera Zorana Milanovića da njegova Vlada obezbedi poštovanje reda i zakona.


- U suprotnom biće to još jedan pokazatelj da se antisrpska kampanja neće zaustaviti dok bude i poslednjeg Srbina u Hrvatskoj - ocenio je Linta.


U Vukovaru su nasilno skinute ili polomljene gotovo sve preostale dvojezične latinično-ćirlične table, zbog čega je uhapšeno više osoba. U divljanju su učestvovali pripadnici dela branitelja koji se protive uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru.

Apel Evropi

Linta je pozvao predstavnike EU, Oebsa i Saveta Evrope da "ne prelaze ćutke" preko "sistematskog širenja mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne zajednice i kršenja ljudskih prava", koja su Srbima
garantovana brojnim evropskim konvencijama o ljudskim pravima i bilateralnim sporazumima Srbije i Hrvatske.


RTL televizija javila je da je najpre policija sprečila pokušaj skidanja dvojezične table sa zgrade policije. Potom je tabla razbijena, a napadači uhapšeni. Zatim su s drugih zgrada skinute preostale dvojezične table postavljene proteklih meseci.


Prema informacijama "Večernjeg lista", ukupno je uhapšeno pet osoba, među kojima ima i žena. Reč je, kako se navodi, "o majkama koje su izgubile sinove na Ovčari".


Kasnije je na zgradi vukovarske policije ponovo postavljena dvojezična latinično-ćirilična tabla, ali je razbijena samo nekoliko sati kasnije, javila je Hrvatska radiotelevizija.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.09.2014. 11:19
Trećinu pobiti,trćinu pokatoličiti pa pobiti i trćinu pokatoličiti.
Četvrtak 25.09.2014. 12:40
Нема тежи гамад од усташе. Да није било Слободана они никад не би имали државу. Слободан је све тајно договорио са Туђман и главни је кривац за мућу на Срби у Хрватску.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online