Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Utorak 09.09.2014.
14:06
Srna A

''Da se ne zaboravi Medački džep''

Udruženja porodica žrtava i nestalih održala su u ponedeljak parastos za stradale u operaciji Hrvatske vojske "Medački dzep".

U akciji ubijeno 36 Srba
 

"Hrvatska posle 21 godine od ove akcije i 19 godina posle rata nije spremna da se suoči sa ovom tamnijom stranom svoje prošlosti. Ušla je u Evropsku Uniju prošle godine, a da nije rešila ove probleme. To je veliki problem Hrvatske, a samim tim i regiona", rekao je Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas".

Savo Štrbac je istakao da je za ovo delo Haški tribunal otvorio istragu i podigao optižnice protiv tri hrvatska generala: Rahima Ademija, Mirka Norca i Janka Bobetka, kome zbog smrti optužnica nije uručena i postupak je obustavljen.

''Međutim, Haški tribunal nije sudio ni Ademiju ni Norcu, jer je predmet prepušten hrvatskom pravosuđu. U tom procesu, Rahim Ademi je oslobođen, a Mirko Norac je dobio kaznu zatvora od šest godina'', rekao je Štrbac.

Savo Štrbac je naveo da je 2012. u Hrvatskoj uhapšeno pet pripadnika Devete gardijske brigade za delo u Medačkom dzepu, a dvojica su optuženi i njima se još uvek sudi.

"U Medačkom džepu ubijena je moja majka. Do današnjeg dana za ove zločine niko nije odgovarao, 36 srpskih civila od toga 17 žena je ubijeno", rekao je Dragan Pjevač, predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih sa prostora bivše Jugoslavije.

Dragana Đukić, predsednica udruženja "Suza", rekla je da se porodice osećaju ogorčeno i zaboravljeno.

"O ovome se ne priča, 88 ljudi koji su ubijeni kao da nikada nisu postojali. Mi želimo da se ovo nikad ne zaboravi i da se ne ponovi. Od 88 žrtava još uvek se 14 lica vodi se kao nestalo, ali sve su indicije da su i oni ubijeni i mi želimo da se oni dostojno sahrane".

Akcija Hrvatske vojske pod nazivom "Medački dzep" počela je 9. septembra 1993. godine. U ovoj akciji spaljena su i uništena sela Čitluk, Počitelj i Divoselo.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.09.2014. 14:09
Целокупан историјски однос Хрвата према Србима је мржња,а ми нашој деци стално морамо преносити лоше искуство са тим народом како они убудуће неби поновили грешку својих предака.
Utorak 09.09.2014. 14:11
Nacisti nisu porazeni u drugom svetskom ratu, samo su se preselili malo dalje na zapad. Posle pada Berlinskog zida pocinju iznova sirenje na istok.
Utorak 09.09.2014. 14:37
Morete mi satrt postojbinu, ali i od vas postoji nešto jače što će vas satrti, kad tad. Zviždalo vam dabogda svima vama učesnicima tog masakra, po ušima, svake noći, očiju ne sklopili i sna ne usnuli...Jer ipak su te žrtve, posebno starice, bile "velika prijetnja" po "samoopstojnost, samostalnost i neovisnost pravne države Hrvatske"!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online