Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 09.09.2014.
10:10
Ž. Marković - Vesti A

Bosnić putovao više od Lagumdžije

Sud BiH, na zahtev Tužilaštva BiH, odredio je jednomesečni pritvor za Huseina Bosnića zvanog Bilal, Avdulaha Hasanovića, Enesa Mešića, Emina Hodžića i Adema Karamuju, uhapšene 3. septembra u akciji "Damask".

Svetski putnik: Bilal Bosnić
 

Proteklih dana tužioci su intenzivirali istragu protiv uhapšenih vehabija i došli do zapanjujućih podataka. Tako je Bosnić, koji se vodi kao neformalni vođa vehabijske zajednice u BiH, a predstavlja se kao obični poljoprivrednik, u protekle četiri godine konstantno putovao svetom.


- Bilal Bosnić je putovao svetom više od ministra spoljnih poslova BiH. Nedavno se vratio sa turneje po Skandinaviji - izjavio je tužilac Dubravko Čampara.


Tokovi novca koji je Bosniću poslužio da putuje više od šefa diplomatije BiH Zlatka Lagumdžije još se istražuju. Inače, petorku koja je ostala iza rešetaka Tužilaštvo BiH vidi kao glave organizacije koja je vrbovala državljane BiH za odlazak na strana ratišta i finansirala te aktivnosti.


- Praćeno je kretanje uhapšenih, njihovi prelasci granica, telefonski razgovori i pisma. Bilal Bosnić je imao veliki autoritet, a njegova predavanja imala su za cilj regrutaciju mladih ljudi za odlazak na strana ratišta. Tužilaštvo ima dokaze da je Bosnić od jednog Kuvajćanina u samo jednoj transakciji dobio više od 100.000 maraka - rekao je Čampara.


Kako nezvanično saznajemo, Bosnić je, osim po Norveškoj i Švedskoj, proteklih godina često putovao i po Nemačkoj, a u Austriji se osećao kao domaći, zbog velikog broja pripadnika vehabijskog pokreta u toj zemlji. Svoja predavanja često je držao po dijaspori, uglavnom među istomišljenicima, a tužilaštvo istražuje da li je imao direktne veze sa odlascima ratnika iz drugih evropskih zemalja u Siriju i Irak.
 

Pogibija Fojnice pokrenula akciju

Akcija hapšenja vehabija po BiH pokrenuta je nakon što je objavljeno da je Emrah Fojnica, kojem se sudilo zajedno sa Mevlidom Jašarevićem za napad na američku ambasadu, poginuo u samoubilačkom napadu u Iraku. Podsetimo, u akciji "Damask" priveden je i njegov otac Hamdo, ali je on odmah pušten.

 

POVEZANE VESTI

Utorak 09.09.2014. 10:18
Ma hajde ostavte čoveka na miru treba on još amerima za mirovne i milosrdne akcije.Šta blefirate.
Utorak 09.09.2014. 11:08
Kome ovaj glibov moze drzati predavanje
Utorak 09.09.2014. 12:25
"100.000 BiH maraka od jednog Kuvajcanina" Inace u Kuvajtu je najveca U.S vojna baza na bliskom istoku.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online