Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 27.08.2014.
08:50
D. Lj. Joksić - Vesti A

Novim putem do kostiju heroja

Do najvišeg vrha planine Nidža, 2.521 metar iznad mora, na već pomalo zaboravljenom Kajmakčalanu, uskoro bi trebalo da se stiže boljim i širim zemljanim putem, najavili su čelnici makedonske opštine Novaci.

Simbol slave i stradanja: Crkva svetog Petra na Kajmakčalanu
 

- Projekat Živa priroda, živa istorija, koji će se realizovati sredstvima IPA programa, predviđa trasiranje, rekonstrukciju i proširenje sadašnjeg puta od sela Skočivir do vrha Kajmakčalan, koji je sada u veoma lošem stanju. To će turistima i putnicima namernicima olakšati dolazak do spomen-kosturnice na Kajmakčalanu - izjavio je Lazar Kotevski, gradonačelnik opštine Novaci.


A tamo, iznad orlovskih gnezda, na vrhu Kajmakčalana podignuta je crkvica Svetog Petra u čijoj se utrobi, poređane na policama, nalaze kosti srpskih junaka. Baš zbog nepristupačnog prilaza, u nju retko ko navraća.


Na njoj su ostali tragovi vremena, zaborava potomaka, srama i zlodela zlih ljudi, ali zahvaljujući zalaganju Ambasade Srbije u Makedoniji delimično je obnovljen ovaj kompleks. Na spomen-kapelici su postavljena vrata, pa u svetinju više ne provaljuje vlažni vetar unoseći studen i vlagu.

Ipak, u crkvici su i dalje vidljivi zli tragovi vandala i neljudi. Sa poda je izvađen veliki deo topovskih čaura od kojih je stari neimar, po nalogu kralja Aleksandra Karađorđevića, ugradio krst za pokoj duše hrabrim ratnicima.
 

Oskrnavili i Rajsa

Crkvica Svetog Petra čuva uspomenu i na švajcarskog doktora Arčibalda Rajsa, koji je lečio hrabre srpske vojnike, a iz ljubavi prema njima uz njih ostao sve do kraja života. Nakon smrti, a po izričitoj Rajsovoj želji, u belom mermernom peharu u crkvici na vrhu planine Nidže bila je položena urna s njegovim srcem, ali je i ona davno opljačkana i odneta.

Na najvišoj koti vrletne planine, 18. septembra davne 1916. godine vođene su ogorčene borbe između srpske vojske i bugarsko-nemačkih snaga. Operacije su okončane potpunim razbijanjem neprijatelja, a žestoke bitke na Kajmakčalanu doprinele su uspešnom proboju Solunskog fronta i najavile okončanje Prvog svetskog rata.


Na poprištima tih sukoba zauvek je ostalo više od 4.600 srpskih ratnika, junaka Drinske, Dunavske i dela Timočke divizije, čiji se posmrtni ostaci i danas nalaze u spomen-kosturnici na vrhu Kajmakčalana.


Trenutno se do vrha jedino može doći uskim, teško prohodnim i izlokanim putem ostalim još iz vremena Francuza, kroz šume, šikare i kamenjare. Do vrha se leti može stići i terenskim vozilom, ali je zbog vrleti najsigurnije peške.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.08.2014. 10:46
SLAVA IM !!!
Sreda 27.08.2014. 10:40
Oni su primjer kakvi bi trebali da budemo. Neka im duše počivaju u miru božijem. Amin.
Sreda 27.08.2014. 12:32
NIDZOR.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online