Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 12.08.2014.
02:34
D. Lj. Joksić - Vesti A

Kad se krsti Japanka

Zbog ljubavi prema izabraniku svog srca, Aleksandru Vasilevu iz sela Vasilevo kod Strumice, na krajnjem jugu Makedonije, Japanka Sajaka je promenila svoje ime i veru, a i njihovog sina Kirila, rođenog prošle godine u Tokiju, krstila je u makedonskoj crkvi po pravoslavnim običajima.

Krštenje Kirila u crkvi u Strumici

Da bi primila hrišćanstvo, Sajaka je prvo morala da promeni svoje ime, a pošto ono na japanskom označava rascvetalo cveće, odabrala je makedonsko ime Violeta. Tako je ispunila sve uslove da se sa Aleksandom venča i u njegovom rodnom Vasilevu po makedonskim običajima.


Ceremonija krštenja je održana u najstarijoj pravoslavnoj crkvi u Strumici, Sveti Kiril i Metodije.


- Ovo je prvo krštenje Japanke u našoj eparhiji. Do sada u Strumici nije održana takva ceremonija - kaže pop Goran Đorđiev.


U istom hramu Sv. Kiril i Metodije, gde mu je majka prešla u pravoslavnu veru, kršten je i sin Aleksandra i Sajake, sada Violete, Kiril. On je upisan u knjigu rođenih u selu Vasilevo. Roditelji su dobili izvod iz matične knjige, pa kad mali Kiril poraste moći će da dobije makedonsku ličnu kartu i pasoš.


Skoro 10 godina Aleksandar Vasilev živi u Japanu, gde radi kao di-džej. Sa Sajako, zaposlenom u jednoj kozmetičkoj kompaniji, upoznao se pre tri godine na plaži, a ljubav su krunisali brakom u Japanu, po tamošnjim običajima. Pre godinu dana im se rodio sin Kiril, a posetu Makedoniji, Strumici i selu Vasilevu su iskoristili da svadbu naprave i u Aleksandrovom rodnom kraju po svim tradicionalnim makedonskim običajima.

Venčanje Aleksandra i Sajako u Japanu
 


Koliko je Japanki Sajake, sada Violeti bila zanimljiva svadbena ceremonija u Vasilevu, toliko je i njenom suprugu Aleksandru bilo interesantno njihovo venčanje u Japanu, gde svadbena ceremonija košta između 50.000 i 100.000 evra.


- Naravno, ima i jeftinijih svadbi. Mi smo za našu potrošili 4.000, a kao svadbeni poklon dobili smo 10.000 evra, koje smo kasnije stavili na račun sina Kirila - kaže Aleksandar Vasilev.


On objašnjava da se japanska svadbena ceremonija zove juino i predstavlja simboličnu razmenu poklona između porodica mladoženje i neveste. Jedan od poklona je konbu, vrsta morske trave, čije ime znači i "plod žene", potom beli konopac koji simbolizuje želju mladenaca da ostare zajedno, kao i lepeza, koja je simbol ugleda i bogatstva. Na ovoj ceremoniji glavni poklon je novac koji se stavlja u poseban koverat šugi-buruko napravljen od zlatnih i srebrnih niti.


- Nisam veliki ljubitelj svadbi, a ova ceremonija bila je u saglasnosti sa zenom i godilo mi je što je održana s malim brojem ljudi. Sve je prošlo u najboljem redu, iako u jednom trenutku zamalo nisam pao niza stepenice jer još nisam navikao da nosim japanske sandale napravljene od drveta - kaže Vasilev.


- Znatan deo japanskih svadbi čine govori i blagoslovi porodice i prijatelja koji žele da kažu poneku lepu reč o važnosti braka, a u celoj ceremoniji ima puno simbolike - kaže Vasilev i dodaje da u Japanu nevesta kupuje poklone za goste. To su najčešće mali i simbolični darovi poput kesica sa bademom ili tradicionalni japanski origami.
 

Sake za uspeh

Deo glavne japanske ceremonije je ispijanje njihovog tradicionalnog pića sake koje odavnina označava prijateljstvo i uspešno sklopljen dogovor. To se zove san-san-kudo, a znači "troje da popiju devet". Nevesta i mladoženja piju po jedan gutljaj iz tri čaše, a to isto rade i njihovi roditelji, što znači da se ukupno devet puta pije po jedan gutljaj sakea.

Utorak 12.08.2014. 11:16
Sjajno! :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online