Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 07.08.2014.
10:28
Z. Mirković - Vesti A

Hrvati traže mito za gradnju hotela

Georg List, nemačko-austrijski biznismen podneo je tužbu protiv hrvatskih političara, ali i Hipo-Alpe-Adira banke. On se već 12 godina bori da završi jedan poslovni projekat u Hrvatskoj, ali mu je to onemogućeno.

Uložio pet i po miliona evra u projekat koji ne može da završi
 

Kako List tvrdi u razgovoru za bečki ekonomski list "Virtšaftsblat", od Ivana Jakovčića nekadašnjeg župana Istre, a danas poslanika u Evropskom parlamentu, dobio je, kako tvrdi, ponudi za podmićivanje. Ovaj biznismen tvrdi da se novembra 2009. godine u restoranu Koton klab u Poreču sastao sa Jakovčićem i regionalnim direktorom za turizam Brankom Ćurićem, kojima je preneo svoje probleme.


Naime, njegov projekat izgradnje hotela kod Motovuna bio je blokiran jer se tu nalazila farma pilića Puris u stečaju, koja je pripadala Hipo-Alpe-Adria banci.

- Za 500.000 evra prebačenih Ćurićevoj firmi, problem bi bio rešen - ponudio je tada Jakovčić, tvrdi List, dodajući da je tu nepristojnu ponudu odbio.

Već uložio pet i po miliona evra

List od 2002. godine u Motovunu namerava da sagradi Polo-hotel, vredan oko 75 miliona evra. Do sada je uložio pet i po miliona evra, dva miliona sopstvenog kapitala, a kod Hipo banke je 2007. godine uzeo kredit od tri i po miliona evra radi kupovine zemljišta.

Ovaj razgovor List je sada objavio i u Hrvatskoj, što je izazvalo uzbunu, ali je Jakovčić u prvom momentu odbio da je komentariše, navodeći da je to "izjava idiota". Međutim, pritisak poslanika Istarske regionalne partije u Evropskom parlamentu, da se ove optužbe razreše, neprestano je rastao.


Jakovčić je održao konferenciju za novinare u petak, kako prenosi bečki dnevnik, gde je sve optužbe odbacio i nazvao Lista "sumnjivim preduzetnikom", koji je odgovoran za "najveću prevaru koja se poslednjih godina dogodila u Istri".


U međuvremenu je ovaj slučaj preuzelo hrvatsko Državno tužilaštvo, a sve su glasniji i zahtevi za ukidanje imuniteta Jakovčića.

Zemljište na kom je List nameravao da izgradi hotel bilo je u vlasništvu Purisa, koje je pravilo probleme novom vlasniku i to, kako tvrdi List, uz podršku Jakovčića. Sa druge strane Jakovčić tvrdi da austrijski biznismen nije legalno kupio zemljište, što List odbacuje. Inače, ovaj austrijski biznismen je 2011. godine pred privrednim sudom u Rijeci podneo tužbu za odštetu protiv Hipo banke u vrednosti od 800.000 evra.

Četvrtak 07.08.2014. 11:08
Hrvati nisu bili ispunili ni jedan kriterujum za prijem u EU osim sto su putem Tompsona propagirali fasizam i ustastvo. Ispostavilo se da je to bilo dovoljno da bi ih Nemci na silu ugurali u EU.
Četvrtak 07.08.2014. 12:10
Meni je zaista pun kurac ovih Srbofila Srbomrzaca i Srbofobicara koji stalno placu kao Pizde. Mi Srbi vekovima imam istoriju svoju knjizevnost imamo cega da se secamo jer postojimo kao nacija a sta ce ovi hrvati i balije da se secaju kada su pokatoliceni i poturceni srbi i nemaju nista svoje cime se mogu diciti. Mogu se diciti saamo ubistvima iz 90- tih i to puno govri o njima. Izdali ste svoj narod pogazili sve ono sveto vasih predaka a danas mrzite krv koja tece u vasim venama .. to je vase prokletstvo. a sto se ovih hrvatica tice one dolaze jer ih neki srbin dobro iskarao jer su njihovi seljoberi nesposobni. hahahahaha Ja sam ih imao na tone kuraveli iz Hrvatske
Četvrtak 07.08.2014. 12:26
( 2 ) nemaju kulture i nemaju nista ljudskog u sebi a nose krv i genetiku istog naroda kome rade o glavi . Sada se zapitajte i zamislite zasto se desio rat 90-tih? Zar nije jasno da nikada nismo imali mira od njih i uvek su cekali da se ponovo late noza i uz pomoc vatikana srede stvari kao sto su uvek sredjivali. Misle da ce to dugo trajati nece decenija se zavrsava dolaze druga vremena cela evropa je u dogovima do guse amerika i nato nestaju uvlace male zemlje u uniju da ih crpe jer od toga zive , i oni zaista misle da ce to sve dugo trajati. Ne NECE jos mozda dve tri godine i ja sam ubedjen da ce oni one koje su mrzeli i ubijali moliti za oprostaj
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online