Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 07.08.2014.
06:12
Đ. Janković - Vesti A

Strah od reprize majskog potopa

Republiku Srpsku, Bosnu i Srbiju pogodile su nove katastrofalne poplave. Dva i po meseca posle majske kataklizme, stanovništvo u više regiona suočilo se sa novim problemima koji još nisu na nivou majskih, ali vremenski uslovi koji su najavljeni narednih dana, ne daju previše prostora za optimizam.

Ponovo se izbacuje voda iz kuća i sve nanovo pere i suši
 

Širom Srpske zabeleženi su slučajevi da su ponovo poplavljene kuće i drugi objekti koji tek što su obnovljeni nakon majskih poplava. Građani su u očaju, mnogi tvrde da sve ovo više nema nikakvog smisla, a većina ih za novu nepogodu optužuje i aktuelne vlasti koji nisu naučile lekciju iz maja. Kiša je izazvala kolaps na više saobraćajnica, a ovaj put mnogo više nego u maju, bio je ugrožen i najveći grad Srpske, Banjaluka, u kojoj je u utorak i sredu padalo neverovatnih 79 litara po kvadratnom metru. Za 24 časa tako je duplo više kiše nego što padne za celih mesec dana tokom leta.


Zbog porasta vodostaja reka Vrbasa i Vrbanje, koje su premašile kote vanredne odbrane od poplava.
 

Kritično u Federaciji

U FBiH takođe je kritično. Najgora situacija zabeležena je u Tuzli. Celi grad je poplavljen, a slično je bilo i u drugim opštinama u kantonu. Izlivanje voda ugrozilo je građane Lukavca i Banovića, a voda je ogromne štete ponovo nanela i u Zavidovićima i Žepču, dok su stanovnici Maglaja celi dan strepeli od novog vala reke Bosne.

Mnoge ulice su poplavljene u Banjaluci, a u više delova grada nije bilo struje. Saobraćaj u nekoliko gradskih naselja je bio nemoguć, a u brdskim delovima bujica je praktično nosila sve pred sobom. Gradska kanalizacija jednostavno nije bila dovoljna da primi svu količinu vode koja se sručila.


Od novih padavina posebno strahuju građani Doboja, Šamca i Bijeljine koji su pretrpeli katastrofalne štete u maju. U Doboju je Bosna premašila kotu redovne odbrane od poplava, u Šamcu je situacija tokom dana bila nešto stabilnija, a u prigradskim bijeljinskim naseljima zabeleženi su novi problemi i poplave pa su se gradske službe aktivirale da spasu lica i imovinu.


Kritično je bilo i u Ugljeviku gde je poplavljeno 30 kuća. Zbog nevremena je u najvećem delu opštine isključena struja, a bilo je problema i sa vodosnabdevanjem.
Odroni su juče blokirali putne pravce Bijeljina-Tuzla i Doboj-Sarajevo, te put Banjaluka-Jajce. Reč je o najprometnijim saobraćajnicama u severnom delu BiH pa su nadležne službe činile sve da ove puteve osposobe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online