Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.07.2014.
05:44
Ž. Marković - Vesti A

Predizborni rat za novac od donacija

Na donatorskoj konferenciji u Briselu za obnovu poplavljenih područja u BiH prikupljeno je 809 miliona evra od čega oko 40 odsto odlazi na bespovratna sredstva, a ostatak na kredite po izuzetno povoljnim kamatnim stopama i rokom vraćanja.

Mentalitet domaćih političara garantuje svađu oko podele novca za obnovu BiH nakon katastrfalnih majskih poplava
 

Podaci su ovo koje je saopštio Renco Davidi, zamenik šefa Delegacije EU u BiH. U pitanju je nešto grublja procena na osnovu beleški koje je lično vodio, ali otprilike, u pitanju je stvarna slika stanja. Ono što je, međutim, problematično jeste, pre svega, kako će se novac deliti, odnosno koliko će dobiti Srpska, a koliko Federacija, a u međuvremenu interesantan postaje i još jedan ugao cele priče, a on se tiče nadzora nad trošenjem doniranog novca. U tom smislu, zanimljiv je osvrt japanskog ambasadora u BiH koji je izrazio razočaranje da u BiH ne postoji nikakav plan za obnovu zemlje nakon poplava.
 

Donatorska konferencija u Briselu

- Ne želimo tako poslovati. Da bi vlada Japana odobrila novac, neophodno je da dobijemo zahtev sa različitih nivoa vlasti u BiH za konkretan projekat - istakao je ambasador Japana Hideo Jamazaki, bez dlake na jeziku, dajući do znanja vlastima BiH da precizni Japanci neće dozvoliti nikakve malverzacije i muljanje sa donacijama.


Renco Davidi kaže da prioritet političarima na svim nivoima vlasti mora biti ubrzavanje procedura u izradi projekata za dobijanje međunarodne pomoći kako bi se što pre ušlo u ekonomski oporavak zemlje.


- Od BiH se očekuje efikasan i otvoren način raspodele i utroška sredstava. S obzirom na to da je u BiH predizborni period to može biti loše, ali i dobro, ukoliko političari odluče ovaj trenutak iskoristiti upravo za otvoren odnos prema novcu - kazao je Davidi.

U Šamcu rade na projektima

Ima i pozitivnih primera jer neki su već počeli da rade na projektima. Načelnik opštine Šamac Savo Minić pohvalio se da je ova opština bila ažurna i konkretna u izradi projekata i da zbog toga vrlo brzo očekuju novac koji je odobren u Briselu.
- Ne znam kojom dinamikom i sa kakvim kvalitetom, projekte izrađuju druge opštine, ali mislim da u tom pogledu prednjačimo. U ovom momentu smo raspisali tri javne nabavke i u jednoj već izabrali izvođača radova, a završeni su i projekti za obnovu osnovne škole, vrtića, Centra za socijalni rad, zgrade Crvenog krsta, Doma zdravlja, suda i stare zgrade hotela. Već su nam odobrena sredstva za obnovu biblioteke, a u pripremi je prezentacija projekta obnove gradskog stadiona - reči su Save Minića.


Analitičari, međutim, tvrde da blizina kampanje, i generalni mentalitet domaćih političara garantuju ogromnu svađu oko načina podele para. Još uvek niko nema zvanične podatke kako će sve to ići, ali izvesno je da zemlje donatori neće dozvoliti nikakve probleme.


- Nakon što novac bude dobijen, još jednom će pokazati prava slika i prilika vlasti, koje će se prepirati koliko će koji nivo sredstava dobiti. Dok istovremeno imamo situaciju da vlasti u BiH nisu učinile ništa da pomognu ljudima oštećenim u poplavama jer mi nemamo nijedno ozbiljno oslobađanje od poreza, nego, naprotiv, imamo situaciju gde su vlasti opet potegnule za opterećivanjem privrede i građana da bi se, k'o biva, pomoglo poplaveljnim područjima - ocenio je ekonomista Damir Miljević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online