Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.07.2014.
05:18
Ž. Marković - Vesti A

Ponovo u red za pasoše

Državljani BiH ponovo će morati u redove za pasoše, ali pozitivna stvar u celoj priči je što stari dokumenti neće morati da se menjaju hitno, nego tek po isteku roka važenja.

Građani BiH  moraće da menjaju svoje putne isprave
 



Naime, od 1. oktobra počinje izdavanje takozvane treće generacije pasoša, što je sigurno novi udar na džepove građana. Još uvek nije poznata cena, a građani, osim od novih troškova, strahuju i od čekanja u redovima. Nadležni uveravaju, međutim, da se to neće događati, jer se novi pasoš vadi tek po isteku starog.


Ipak, manje od pet godina nakon prestanka viznog režima, stari biometrijski pasoši su već postali praktično neupotrebljivi, iako je za opremu, pripremu i sam postupak izdavanja potrošeno na desetine miliona evra. Kako saznajemo, novi pasoši će važiti deset godina, a biće izrađeni uz pomoć najmodernije tehnologije, sa sigurnijim načinom upisa podataka u knjižicu i čip.


- Stranica sa podacima biće polikarbonatska sa slikom u boji na jednom od slojeva i većim nivoom zaštite. Procedura izdavanja biće slična sadašnjoj. U toku je postupak utvrđivanja cene, ali je sigurno da neće biti velikih razlika u odnosu na cene dosadašnjih obrazaca - kaže Amila Opardija, portparol Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmenu podataka BiH.


Ona uverava da neće biti masovne zamene pasoša jer svi pasoši važe do datuma do kojeg su izdati bez obzira na uvođenje nove pasoške knjižice. Ona dodaje da pasoši koje je BiH počela da izdaje 2009. godine i dalje ostaju na snazi i da će građani nesmetano moći da putuju u zemlje Evropske unije, kao i da neće biti dodatnih kontrola.


Što se tiče dijaspore, procedure bi trebalo da ostanu iste, što praktično znači da bi se leti, kada mnogo naših ljudi dolazi iz inostranstva, mogle očekivati gužve. Rajko Jovanović iz Banjaluke zbog posla često putuje u zemlje Zapadne Evrope i kaže da strepi od momenta kada će ponovo morati u centar za izdavanje dokumenata.


- Kada sam ranije vadio biometrijski pasoš, satima sam čekao na 40 stepeni zbog neuslovnih prostorija i organizacije rada na šalterima. Znam da je sada to pojednostavljeno i zaveden je red, ali na šalterima i danas zna biti velikih gužvi. Takođe, nejasno je zašto još nema informacija o cenama. Ako je cena biometrijskog bila oko 45 maraka, ovaj će sigurno biti skuplji - ispričao nam je Rajko.e Evropske unije


Zanimljivo je da izdavanje novih pasoša treće generacije u BiH počinje dva meseca pre roka postavljenog za zemlje članice Evropske unije, koje će takođe uvoditi ove izmene. Već se mogu čuti sarkastični komentari da je dobro da je BiH, bar u nečemu, ispred ostatka Evrope.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online